Baby kuat menyusu

hai semua saya nak tanya , baby saya baru 15hari , tapi saya dah start bagi susu formula normal ke kalau baby kuat menyusu , kadang dah bagi 2oz dah sendawakan pun still tak kenyang, kadang sampai bagi lagi 2oz , tak pe ke bagi terus , ke kena tunggu berapa jam baru boleh bagi lagi susu ? berat okay , berak kencing okay , cuma saya risau kalau ter overfeed , kadang dia sampai muntah balik susu , saya terpaksa bagi dia puting nak bagi dia tenang , kalau tak selagi tak kenyang dia akan nangis , saya da runsing da 🥲.. #firstmom #seriusnanya #bantusharing

8 Balas

mcm baby sy jg ..sy mix kan susu..mggu ptama, susu sy kurg (berat baby drop n tu sbb mix fm), sy bg 1 oz..msuk mgu kdua sy bg 2 oz tp baby kerap muntah mcm overfeed.then slowly sy tetap df baby n sy perasan susu bdn smkin byk (bla pump pn increase dr 1oz mula2 ke 2oz then ke 2.7oz)..tp sbb kan berpantang sy cuba bykkan df je..pump pn sbb nk tgk berapa boleh dpt...bila df, mmg kerap2 jg sbb sejam sejam baby akan bgn nk susu. ..bila baby dh puas myusu, akan ada 1 masa baby mcm mengamuk sikit (xnk puting, xnk df, tak nak ditepuk, xnk kita angkat)..masa ni sy bru sy bg fm n limitkan 1.5oz.baru dia minum n hbs minum je dia akan mamai nk tido sy tnya bf counselor, anak sy dikategorikan sbagai cluster feeding .Jnis nk menyusu, mengempeng,nk kita pgg sbb dia nak kehangatan badan kita so bila sy bg fm or susu bdn yg di pump (once a while), sy akan bg dlm kaedah pace feeding (utk mudahkan pengaliran susu n elak tersedak, elak nipple confuse etc) . mcm kes awak, awak boleh kerapkan df jg utk demand vs supply..mmg awal2 xbyk susu tp baby akan cukup..dia minum dia lepas, dia minum dia lepas.agak2 dia dh lena dlm pgkuan awak slowly letak kt bwah

10mo ago

ya sama la kita..baby nk mengempeng..skrg mmg best tp nnt bila baby dh berat, kita dh mula ada kerja hakiki.,susah kt kita😅.sy pn xtau nnti mcm mana bila dh start krja...xpa la..layankan dlu.bykkan doa smga Allah mudahkan nnti...mana tahu lps 40hr dh okay, ubah rutin ke... lgpun baby di fasa belum move on dr rahim kan...tu yg nak kita hug, mcm baby sy suka dibedung.,..we can do this mommy!!!:)

Sama cm anak saya masa dia bru lahir .. tp skrg slow da nk msok 4 bulan tp masih nyusu bdn .. dia ngempeng je .. kng diaa da tido cabut laa sbb bhyaaa nyonyot smbil tido tkot tersedak

fm boleh bg ikut guide dekat paket susu.. kalau bm, sure ke lepas 2oz tu baby tak kenyang? mcm mana blh kata baby lapar lg ya?

10mo ago

1jam bukan menyusu tu mengempeng

Maybe dia nangis sbb lain. Kdg terlalu mengantuk, kembung perut atau sakit perut sbb overfed. Baby akan minum je bila org bg susu.

10mo ago

dah cek perut tak kembung , tapi still jugak nangis macam tak cukup susu , dah try tepuk , dukung semua , tapi tak menjadi , mulut dia tebuka nak susu ..

Baby bukan tak kenyang tu. Itu namanya nak ‘ngempeng’. Nak nyot2 je. Mcm ank sulung sy dulu sy bg puting elok aje.

Awak mixed feeding atau full formula? Kalau full formula ikut arahan pada packaging je.

10mo ago

Oh faham. Saya tak rasa baby nangis sebab tak kenyang. Baby menangis bukan sebab susu semata. Mungkin baby nak comfort dari mommy. 2 oz tu cukup sangat2 untuk baby 15 hari. Mungkin baby awak panas ke, nak tidur ke, nak di dukung ke, cuba awak check balik.

Buat 5s cuddle cure & paced feeding

nak ngempeng tu