Ubat ketika hamil 5 bulan

Hai semua, saya ada consume folic acid sebelum preggy hinggalah dalam preggy 2-3 bulan macam tu lepastu nurse kk suruh stop dan teruskan obimin. Tapi sekarang dah 5 bulan lebih, tapi nurse tu suruh stop obimin, dan bagi ubat folic acid, ascorbic acid & vitamin D. Bukan ke folic acid dah tak menyerap lagi? Apa pendapat anda?#bantujawab

2 Balas

mcm sy dlu lepas mkn folic acid dia bg multivitamin..memula bg zincofer lepas tu tak suai tukar iberet . lg satu biasanya doc n nurse akn bg ubat berdasarkan chckup result lepas ambil drh kita tgk drh mcmne .apa yg kurang..nnti dia suruh la topup folic acid mkn together dgn iberet ke..dan suruh mkn vitamin c jika ada kekurangan pape pd bdn kita.. apa2 pun puan try tnya pd doc yg merawat puan stiap kali dtg chckup ttg ubat yg puan dpt..serta tnya juga knp bg ubat ni bukan ubat lain.. ..mg dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

Entahlah .. sy stkat ni msuk 2nd pregnancy xde masalah hb low ke apa.Memang xde amik apa2 vitamin dri dlu lgi kecuali acid folic. 1st pregnancy makan a.folic tiga bulan sblm pregnant. 2nd plk makan start 1 trimester-14weeks. Tu je . Awk amalkan makan makanan yg ckup zat je. Bnyak ubat ubatan dlm kandungan ni bahaya sbnrnya. Bhy utk bby esok hri. Slgi hb ok, drh ok , ibu ok. Makan je pemakanan mcm biasa and jgn skip air mineral .

8h ago

Terima kasih. Tapi ubatan tu nurse kk yang bagi