Minyak Habbatussauda

Hai semua, nk tnya ni .. baby 2bulan 23hari.. hisap puting .. boleh tk kalau letak sikit minyak Habbatussauda pd puting baby? Sbb nya FIL ckp baby mcm ada kahak dgn hidung tersumbat... Katanya minyak Habbatussauda boleh pecahkn kahak tu.. betul ke? Dn boleh ke?#firstmom #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

6 Balas

dulu ayah sy pun belikan minyak mamz oil. habatussauda. suruh spray dlm botol Susu. hahahah. mmg tak laaa.. takat sapu belakang bdn ok la..luaran.. itupun sikit je sapu. kalau ayah sapu dilumurnya ank sy dah macam org minyak.. Sbb NK jaga Hati xnk ckp bnyak sy balik rumah sendiri. pantang sendiri.. bnyk je balm/minyak yg selamat digunakan.. tp seeloknya luaran la.. sy masa ank 4 5 Bulan rasa g sedut kahak.. Trus ok Alhamdulillah smpai skrg..

Usap minyak habbatussauda tu dekat hidung, dada, belakang cukup la. Tak perlu nak masukkan dlm mlut risau jadi apa2 pla nanti.. Saya usap dekat hidung dada dan belakang okey je baby kahak semakin kurang dan malam anak tdr x terganggu dah. sblm ni teruk jg bunyi kahak tiap kali nak tdr malam mesti anak sy terjaga.. btw anak saya 2bln lebih dan minyak yg sy gunakan adalah mamz oil (ingredient habbatusauda dan x pedas).

FIL awak doctor ke? kalau doctor then xpe. kalau bukan then jadi pape nnt xpasal2 awak menyesal tak sudah. baby bawah 6bulan hanya boleh minum susu ibu/fm sahaja. kalau ada ubat tu pon mean dpt dr doctor. doctor yg bg ya. bukan kita beli sendiri dkt farmasi.

JANGAN. FIL tu doktor ke? Kalau bukan jangan ikut petua sembarangan. Habbatussauda tu herba jenis panas. Kita yg dah tua pun bukan boleh sebarang makan kalau mengandung. Apatah lagi bagi pada baby. Kalau teruk sangat bawa jumpa doktor untuk tengok paru paru

Habatussauda panas sis.. jgn la bg mkn sembarangan.

NO NO NO. A big no. Apa2 jumpa dr.