Urutan Payudara Semasa Hamil ( Persediaan Menyususkan Bayi)

Hai semua. Nak tanya pengalaman ibu2 yang dah biasa menyusukan bayi. Selain buat urutan Payudara Semasa mandi bagi mengeluarkan puting inverted, boleh kah jika panggil tukang urut utk urut payudara, bagi persediaan menyusukan bayi selepas bersalin nanti? Nurse ada pesan, yg tak boleh dilakukan adalah urutan abdomen. Kalau payudara je boleh tak ye? Saya memang pasang niat utk menyusukan bayi selepas bersalin nanti, tapi risau jika niat tidak kesampaian atas sebab kurang persediaan, urutan sebab puting saya inverted. Harap feedback dan nasihat dari ibu sekalian yg telah melaluinya. Terima kasih. #28w #firstbaby

1 Balas

Hi sis. Boleh berurut dgan tukang urut atau bidan. Tapi biasanya bila bayi lahir nanti bayi akan belajar hisap dulu. Ada yang dengan hisapan bayi sendiri puting akan keluar semula jadi. Kalau tak jadi lepas tu baru di saran kan cari alternatif lain. Apa pon sis boleh cuba baca rujukan di sini ya. Harap dpat membantu :) https://my.theasianparent.com/menyusu-dengan-puting-leper-puting-termasuk