Lactogen untuk newborn

Hai semua nak tanya ada tak lagi mommies alami masalah perut baby kembung bila bagi lactogen? Tktahu kembung ni sbb lactogen atau apa.. buntu. Baby tk tidur lena sebab perut selalu tak selesa. Dah sapu losyen herbal tropika tu sambil urut perut pun tk jalan. Kesian baby merah2 muka bila perut tk selesa. Mohon nasihat dan cadangan.#SeriusTanya #bantujawab #bantusharing #Sharing_dong_Bund

7 Balas

Susu lactogen mmg banyak buih tu punca kembung n angin masuk badan anak , anak sy pun cmni mula2, pastu sy try ubah cara goncang botol untuk kurangkan buih waktu bancuh..helok je baby minum sampai skrg dh 9 bulan. Pastu anak cirit birit sy duk salahkan lactogen rupanya botol sy xdidihkan kerap , mommy try check 1 demi 1 ..cara goncang botol tu🥴

4mo ago

anak saya pon minum susu lactogen. dia akan kembung kalau dia minum banyak je. dia kuat minum susu sampai saya takut tengok 😅 saya pon tak goncang botol, saya gelek² je botol tu sampai larut sbb tak nak bagi ada buih. kdng before buat susu, saya goncang botol susu dgn air panas baru bancuh susu dia mcm biasa

Kena tukar susu tu.. sy pun sama, masa nb 6susu tukar sbb kembung. Last2 pakai susu snow, tapi dah masuk 6bulan ni start kembung balik.. kena la cari susu lain lg…Botol susu pun pki anticolic..tapi xmembantu sgt.. skrg ni, terpaksa bg gripe water. Baru baby boleh kentut2 & tido..

4mo ago

Tumpang tanya gripe water tu boleh beli kt farmasi ke atau kena jumpa doktor dulu? Banyak baca ramai bg gripe water utk masalah kembung bayi

Dh kmbung tu tanda x sesuai. Boleh tukr susu yg lain sis. Ank sy pkai tropika tu bila kmbung tambah dgn yu yee. Check ingredient, ad yg seakan sme mcm yu yee jgn beli yg tu. Yu yee yg btul xde camphor. Urut tumit kaki baby point acupuncture.

maybe baby tak sesuai lactogen, anak sy bila tukar lactogen pun jadi kembung perut pastu poo poo dia nampak kurg cantik.. atau sis cuba dulu buat senaman basikal, selalu saya buat dkt baby, berjaya dia kentut2, lega sikit

4mo ago

Anak saya cuma kembung.. tahi dia mcm ok, kuning biasa tu.. kembung pun tanda susu tk sesuai ya? 🥹🥹 sian baby

da berapa lme gne lactogen? ade buat urutan cycling & i love u x? Klu da cbe semua maybe btol la tu kembong sbb lactogen.. try susu lain..

4mo ago

susu anti kembung tu x pasti.. tp susu nie ade 3 jnis.. 1) susu biasa yg slalu jmpe kt pasaran ade mcm2 brand.. 2)susu yg da dproses (proses hidrolisis) molekul lebih kecil mudah dihadam oleh bayi - boleh check packaging susu contoh: Nan Ha, similac gentlease 3) susu lactose free/soy based -yg nie utk yg alergic susu lembu.. Klu sis nk tukar susu, sye cadangkn sis pilih yg no 2.. check kt label susu

Bawa jumpa doktor pediatrik. Doktor bagi baby saya ubat Simcone dan Biogaia probiotic.

4mo ago

Baby saya kembung dan cara dia nangis macam sakit. Simcone doktor yg bagi. Biogaia probiotic boleh beli kat farmasi.

mungkin baby tak sesuai dgn lactogen.