Susu, soya

Hai. Sekarang saya bru 5w. Saya tak boleh minum susu. Mmng dri dulu tkboleh minum susu. Tpi klau soya saya boleh minum. So susu soya yg mna okey untuk saya minum hri hri#ingintahu #firstbaby #seriusnanya

6 Balas

sy pun jenis tk mnum susu sis. bnyk kali try tk msuk. Sampai stu msa husb belikan susu jenama farmhouse ni. High folic acid, Kurang manis n sedap bg sy yg sblum ni tk mnum susu pun😂 dri awal sy x mnum pun susu ibu mngandung tu . Nurse kata tkpe yg penting mnum susu. Sis bole try ni klo nk tp xdpt jg boleh mnta advice dr mungkin dr boleh bg vit calcium.

11mo ago

okey tq sis. boleh try yg ni dulu

Actually better amik soya homemade sendiri daripada beli luar tu sbab luar tu smua ade gula. Lagipun slalu amik soya xelok rasanya. For calcium better go for susu tp kalau xdpt telan susu baik amik supplement calcium minta dngan doctor. And also kalau ade cyst baik jgan amik soya dia akan activekan lagi cyst tu lama2 nnt jadi cancer.

Kalau tk boleh minum susu nanti doc kt kk akan bg ubat biji calcium tp dlm 20w tak silap saya, nanti ada appointment cuba tnya dgn doc ya . Sy awal2 dlu first trimester mmg mnum susu HL . Atau kalau ada bajet lebih cuba consume product amway ,Cal Mag D dlm rm 60 mcmtu

11mo ago

Boleh sis sy pun masa 1st trimester makan iron folid , soy protein , multivitamin n cal mag d . Yg amway punya tu.

Soya tak digalakkan kalau kerap sbb kulit baby boleh jd sensitif bila lahir nnt

11mo ago

Inform doc sis apa2 pun. Jgn sebarangan beli di farmasi. Sbb melibatkan nyawa dlm kandungan kan. Nnt doc akan suggest atau pun doc akan bg ubat calcium utk sis makan ganti susu

Beli tablet calcium dkat farmasi baru rm3 sepapan

mkn tablet calcium puan