punca anak kuning

hai saya nk tanya . betul ke masa pregnant makan makanan frozen macam fish ball , fish cake atau makan jajan makanan ringan2 tu boleh menyebabkan baby kuning bila dh keluar nanti ?

1 Balas

Nope, tapi kalau ibu makan banyak makanan berlemak (unhealthy fats) then your liver can be damaged. When liver is damaged, liver you unable to process the fats naturally and will create a lot of bilirubin and ibu sendiri boleh dapat jaundice ya. For newborns, baby dpt jaundice sbb liver baby belum fully develop lagi selepas lahir. Sbb tu ibu kena byk menyusukan baby so baby's liver start to process and develop fast and buang semua bilirubin melalui najis and kencing baby.

2y ago

alright noted tq !!🤩