Cucuk depo perancang

Hai saya emergency czer and anak first .. pegi kk nurse tanya pasal perancang and saya jawab nak rancang sendiri dorang tak bagi and paksa saya suruh ambil jugak waktu tu saya baru 40hari dalam pantang 🥺 .. ada tak yang sama macam saya? Btw anak first pun saya merancang … memang kk wajib ke ambik ? Saya nak rancang sendiri 😭 #bantujawab #Sharing_dong_Bund #ingintahu #bantusharing

5 Balas

boleh je. cuma suami pakai sarung, awk kena check opk/bbt. wajib ya utk elak terbabas sblm ank usia 2y. klu suami jenis degil xnk nk pkai sarung...elakkan rancang sndri. sgt berisiko. mmg biasa je kk suruh ibu ambil perancang, especially yg czer..sbb nk jaga jarak kehamilan. klu tiba2 terbabas sblm 2y jarak...risiko utk czer tu ada..dan czer 1st tk sama dgn czer 2nd. lagi satu ank2 dekat ni byk cabaran...klu rasa mental kuat, tak apa. just sharing my experience ya ibu.

2mo ago

Ouh yeke terima kasih yaa ☺️

Sy baru ambil injection. Asalnya plan nk rancang sendiri tgk tarikh dan guna kondom. Tp dr ckp, kdg2 breastfeeding kte blh ovulate tanpa kte datang haid pon. Sy pon, ah sudah. Ambil injection. Sy first mom. Masa dlm pantang hari tu tumpah darah n dr suspek rahim koyak. Alhamdulillah kali ke 2 check takde. Masih teringat2 lagi sakitnya. Jadi sy ambil injection.

1mo ago

lps amek injection, drh x stop pula. jd last week sy jmp dr, dr setuju utk stop depo sbb dah sebulan drh x stop pon.. jd dr bg utk rncg sendiri n husband pki protection mcm plan asal. dr cuma pesan hati2 dan blh plan utk dpt anak slps baby umo 1 tahun setgh.

ish report nurse/doktor yg paksa tu sis. saya first baby dulu pun csec juga, saya follow up KK, kata nak rancang sendiri nurse doktor semua okay je takde paksa2 pun. cuma doktor banyak kali remind lah, kena gap, at least setahun setengah baru boleh pregnant semula. diorang takleh paksa. kang ada apa2 side effect ke apa kita yg tanggung bukan diorang.

2mo ago

Betul tuu 😭

smelaa , sye pon ritu 39 hri pntng dlm hari lagi ..sye brnk normal and mntk pndpt dia yg mana ok tuk sye die ckp depoo ..sye ingt nk ckp sye fk dluuu.. tuptup noh dia terus enjit depo aritu jgk😭x dan nk ckp nk rncng sndirii

2mo ago

Kann memang mcam tu ke sekarang? 😌

tegas sis ckp nk rancang sdri tak nak cucuk² ni.. tubuh kita hak kita

2mo ago

Tulaa next cucuk tknk dah 😭