Lewat period dah 2bulan

Hai saya dah lewat period 2 bulan. Saya dah check kat rumah -ve. Bila p klinik check smua -ve jgak. Tak prnah lewat smpai mcm ni. Simpton mengadung pon tak dak. Bila p hospital. Hospital sruh p klnik. Saya tak mau mengharap sbb takut kecewa. Saya ttc 1tahun 2bulan #ingintahu

8 Balas

Mungkin ada masalah lain. Beritahu dr awk x dtg period 2 bln & x juga mengandung. If awk ada ambil apa2 perancang pun kena bgtau. Nnt dr mungkin boleh bg surat refer dr pakar jika dia rasa perlu. Mungkin dr akan scan bhgian rahim utk tgk ada pcos etc. Bila ckup 2thn still xdpt zuriat boleh pergi klinik minta dr tulis surat utk rujuk dr pakar O & G dkt hospital. Sis & husband masih ada utk cuba dptkn zuriat secara natural. Actually 2 thn try to conceive tp masih xdpt baru boleh rujuk dr pakar O & G dkt hospital for further investigation/procedures. Sy 1thn 11bln baru dpt conceive sis. Alhamdulillah masa hari jumpa Dr pakar O & G dh pregnant 6 weeks naturally dptla dgr heart beat dia. Tp sy xde masalah xdtg period 2bln sbb sy period setiap bln.

Mungkin belum sampai lagi rezeki sis andai kata period sis regular . Kadang hormon kita berubah . Faktor pemakanan , mental fizikal kita yg terlampau stress atau memikir sesuatu benda . Banyak exercise ringan , enjoy life sis . Jangan risau pasal anak , InsyaaAllah akan ada . Pedulikan apa orang kata , bukan mereka yg di tempat sis . Saya pernah ttc 1 tahun 5 bulan , sama mcm sis . 2 kali jadi sebab period delay . Tipu kalau tak berharap , tergugat bila ada yg dah pregnant . Awal tu berharap kemudian , saya positive mindset untuk enjoy life dgn suami , kwn rapat , keluarga . Sebab ada lagi ttc lebih lama bertahun , sedangkan kita baru permulaan . Kena percaya pada rezeki & perancangan Allah ya sis .

sy ade kawan jenis period x regular. bila check upt pun byk kali negative. so dia biarkan je. tp bila pergi scan rupanya dh preggy 3 bulan. yg jenis period x regular mmg kdg2 bila check upt sllu negative pdhal some of them might be pregnant (sy ade baca artikel psl ni dkt apps ni). up to you nak pergi ke tak. lewat period sbb stress pun boleh jd. saya pernah sbb stress period lewat satu bulan x kena next month baru kena sbb sy jenis period regular.

sama mcm sy sis... sblm ni 2month xdtg chek -ve masuk 3month dtg period 4hari ..next month terus positif ... rupanya diding rahim tngh menebal masa to.... cuba sis tunggu sebulan 2 lgi pastu cuba upt blik.. diding rahim sis tebal to sbb nk membentuk

Sy delay period sbulan lebih,pastu test upt line samar..esok tu kuar darah pink + coklat dlm 3ari jgk la..then td sy p KK bt upt -ve, doc scan xde pape da.doc ckp drah yg kuar tu mybe kguguran..

Biasa 2 bulan tak datang bulan.Bila check test kehamilan mesti preggy.Better g check.Takut apa2.Better check awal😀👍🏻.Mencegah lebih baik dari merawat.

ade buat ujian darah hcg x? period sblm ni regular ke x regular?

2y ago

boleh try crik klinik yg ade buat ujian darah hcg. or maybe unbalance hormone.

kadang mybe sbb hormon