Baby kurang gerak

Hai sape kat sini 24w ? Sye 24w6d tgh risau.... Baby kurang gerak... Kalo rase pn slow je die nendang.... Normal x mcm ni ? #SeriusTanya #bantusharing #firstmom #bantujawab

5 Balas

Bagi saya normal sbb banyak ruang lagi dalam tu. Saya bebetul risau masa 28w.mase tu dah kena tick dlm buku pink. Kalau tak ckup 10tick terus ke pac. Kalau awak risau sangat boleh jer pergi klinik swasta ke pac ke.

7mo ago

Blh jer pergi check kat swasta

Sy macam tu jugak dulu masa 24weeks.. mostly sebab ruang dia banyak, jadi kurang rasa dia tendang. Also sebab ketebalan perut mommy.. tapi kalau lama tak rasa kick (sehari suntuk tak rasa), boleh je gi hospital..

7mo ago

patut la... tp kalo te sye rehat, nampak je perut gerak2 baby nendang... cuma rse slow

24w x perlu kira tendangn lagi.. baby pun kcik lg, byk ruang lg.. Bg sye normal, tp klu sis rse x sdap hati, bley peg scan kt klinik swasta..

7mo ago

okey baik sis... risau sbb first mom... hehe... rase je die nendang, cuma slow...

segera ke hospital... bgtahu baby kurang gerak. bahaya tu

7mo ago

takde buang masa pun sis. bawah 28w pun boleh je doktor/nurse pasangkan CTG atau pakai doppler untuk baca jantung baby. jangan main2 dengan naluri ibu. saya since 23w kalau check up hospital pun nurse akan tanya baby gerak okay tak. maksudnya once awak dah rasa baby gerak, kalau rasa something wrong, risau tu valid. pergi je check.

normal