Cerai susu

Hai para ibu.. boleh Saya Tahu apa Cara untuk cerai susu badan??? Sebab anak Saya dah 2 tahun lebih.. #bantujawab #ingintahu #bantusharing #SeriusTanya

7 Balas

Masa anak sulung dia cukup 2 tahun saya mintak suami tidurkan dia… standby botol air masak sebelah bantal. Kalau dia jaga bagi air masak tu laa… siang2 saya bagi susu kotak kecik dutchlady hat gambar kartun tu kan.. sekarang ada farmfresh kotak kartun2 tuu… boleh la try… kalau bagi susu jangan bagi dalam botol susu, bagi dalam cawan atau botol air budak ka beli botol yang menarik sikit… lagi better bagi anak pilih sendiri botol tu… di diy banyak botol2 kecik yang menarik… Anak saya sampai sekarang 7tahun tidur kena ayah dia tidurkan…

Su pun masalah yg same. Anak feed on demand and mesti nak nyot sblm tidur petang dan tidur malam klau x dye xdpt tidur. Kdg2 petang minta abah tidurkan sbb busy dye tunggu je sampai kte senang baru dpt tidur. Lepas bangun nyot lagi lepas makan nyot lagi. Naik keta nk nyot jugak klau xbagi tantrum. Susah sngt nk cerai susu. Anak 18 bulan skrg. Sy ade aritu bubuh lemon dan peria yg pahit tu. Dye buat muka sikit tp nyot jugak sbb rase susu still ok. Aiks …

anak ada mengempeng? masa nak tidur ke. kalau ada cuba ubah tu dulu. mungkin boleh minta husband tidur kan ke. kurangkan kekerapan menyusu, kalau sehari 2-3 kali, ubah lah ke sehari 1kali. buat activity bersama untuk ralitkan dia. boleh banyakkan story telling juga, yang anak dah besar, dah big girl/boy, takboleh bf dah. boleh minum susu di cawan/botol shj. kalau dia menangis tantrum, normal, sebab dia takdapat apa yang dia nak. pujuk je spt biasa.

3w ago

ye awak, dia nak comfort sebelum tidur kan. selain susu badan, dia minum susu apa?

Letas nescafe kt nipple. Or anything yg rasa kelat. Nanti budak tu lama2 terus takmau. Kadang sebab dia dah terbiasa nyot kan. Padahal dia dah kenyang dah tp dah habit nak nyotttt. Mcm anak saya juga. Saya perasan bila nk tidur tu dia nyot bukan nyot betul pun. Nyot hujung2 je buat raso2 baru boleh tidur

saye letak nescafe,bancuh sikit dgn air,sapu dkt puting tu,esok tukar letak coklat serbuk pahit tu,klau letak minyak angin risau pijau je..huhuhu

try letak bende2 yg pahit or mcm pedas2 sikit halia mcm tu kopi ke asam ke bg dy rasa pelik

3w ago

oke Baik sy Cuba..trm ksh ibu🥰