berhenti kerja selepas cuti maternity

hai nak tanya, kat sini ada tak mommies yang bekerja lepastu dia dapat cuti bersalin 3 bulan lepastu dia berhenti kerja sebab nak jaga anak. saya nak buat macam tu tapi serbasalah sebab dah dapat cuti bersalin kan, pastu ttbe naik2 kerja bagi surat notis berhenti. takut staff lain fikir saya ambil kesempatan. ada yang macam ni tak? saya nak minta pendapat dan sokongan je dari korang hehe.

1 Balas

Hai. Kalau dari side sv atau manager yelah akan bising sebab nak dapat cover utk kerja puan. maternity leave tu akan dpt gaji macam biasa tp kalau puan nk bagi notis kena tengok berapa lama. Kalau mengejut, puan kena bayar balik. Kalau cukup tempoh, nak taknak kena kerja sekejap juga lah. So depends. Tapi kalau nak berhenti dan tengok situasi situ macam tak ngam berhenti je. Kalau hubungan puan dengan rakan dan majikan okay so tender la baik² .

12mo ago

Okay je puan. As long tender notis elok² (tengok surat pelantikan atau tanya HR berapa lama kena beri notis berhenti). Mana tau rezeki krja situ lagi bila anak dah besar, hubungan baik tu dah ada. Niat nak jaga anak moga dipermudah urusan ya.