Awal kehamilan

Hai . Nak tanya , kalau kita tak ada alahan tu normal kan ? Kalau ada bleeding baru kena risau Betol tak ? X de alahan ni rasa macam lagi risau pulak , hari2 rasa nak test upt check pregnant ke x 😅

26 Balas

normal jeee.. sy strt 12w smpai 20w mabok.. mule2 preggy happy dah "eleh mane ad mabok.. aq okey jeee.." nahhh masok 3bulan.. dy punye bercinte bermastautin dekat toilet tu smpai husband pon tak tdo kesian kte asyk muntah.. mkn xpyh cte.. minom air 2tegok pon keluar balik.. 😅 u enjoy je makan sblom mabok.. kalau berubah minggu maybe akn ad spotting tp BUKAN DARAH FRESH taw.. sbb kalau drh fresh kene g klinik.. stkt coklat2 sikiiiiiitttt sgt tu biase.. tp slaluny dy sekali je keluar.. kalo pagi u check.. tghari ad lagi.. ptg dah boleh pegi klinik tgk.. dlu sy pon kerap spottng tp perasan tiap kali perubahan week yg akan ad spottng..

2y ago

Ohh Yeke . Adui ... seram pulak baca . Ni masuk 6 weeks dah rasa sakit pinggang dah ni , buang air besar pun dah susah . Ade tips x untuk elak sembelit ?

Takpe ibu , saya masa anak sulung tahu je pregnant terus start alahan , sepanjang pregnant 3kali saya kena drip air sebab alahan teruk . Sekarang pregnant anak no 2 , masa dapat tahu takde alahan langsung tapi masuk je minggu ke 6 terus start alahan . Nampak makanan sedap , tapi masuk mulut terus raya loya . Cepat lapar setiap 30minit kena makan even tak boleh nak makan sangat tapi kena paksa ... so ibu enjoyy lah sementara alahan tak datang lagi . Big hugs❤️

2y ago

Aamiin . Tq awak

Salam hi sis. Setiap mommy berbeza2 tindak bls bdn kita even stiap anak pun beza reaksi bdn masa awl kehamilan. Mcm sy week 10 bru nk mule alahan while kakak ipar xde alahan n adik ipar pulak dr awl pregnancy smpi nk bersalin alahan.. hehe.. jgn risau jgn stress yg penting awk jaga diri jaga pemakanan dan baby as long dlm rahim dan xde mslh inshaAllah semua nya slmt ☺️

2y ago

Tq awak ☺️☺️

waktu anak sulung saya lembik sgt sgt sampai msk hosp berkali . second baby ni xde alahan macam dulu tapi skang dia dtg cara lain pulak . jd malas , muntah time gosok gigi xleh bau sampah macamtu je . dia sebenarnya banyak lagi alahan jenis lain mcm xleh tgk sesuatu benda naik benci . xleh bau something yg x menyenangkan nnt pening tu pon panggil alahan 🥰

2y ago

Ohhh .. baik2 . Harap2 x de la alahan yg teruk2 sampai x boleh kerja 😁

Jangan risau la hahahaha . sy pun first baby, tapi lansung tkde alahan, tkde petanda yg sy ni mengandung. Seolah2 normal jer. Check2 paduhal baby boy hehehehe . Skrg nak dekat 6bulan dah . tak tau la kalau bulan seterusnya nnti, mungkin ada juga alahan ..

2y ago

sy scan jantina pada 21weeks . dua kali . sekali kat KK dan sekali lagi kat Swasta ..

Sy lebih suka lg xda alaalhan sis😣 .. Sbb alahan ni yg paling trok,alahan muntah2,cium wangi,bau msakan pun suma xlalu .kdg2 bole pitam .😣 .. Kdg2 cium bau nasi dmasak pun ,buat muntah.minum air pun xlalu.smpai hb pun trun,kcing pun kotor😣 ..

2y ago

Tq sis😊

normal kalau mmg dr awal xde alahan.. kalau ada alahan tp hilang scara berperingkat itu normal. yang xnormal kalau awak tengah alahan tiba2 hilang 90% alahan mcm tu ja.. itu ancaman kepada keguguran.. itu awak kena terus pergi hospital..

2y ago

sama2 awak☺️☺️.. awak boleh follow posting page fb doctor imelda balchin pakar o&g.. ada share macam2 ilmu yg kita boleh dpt❤️

saya dari awal hamil smpai dah nak bersalin takde alahan langsung .. Alhamdulillah .. mula2 mmng rasa macam betul ke pregnnt ni knp tak macam org lain yg ada alahan .. pelik pula .. lama2 tu bru terima kenyataan ,hehe..

2y ago

Kannn mcm tertanya2 Betol ke pregnant . Rasa nak cek upt hari2 😅

Hai. Ya tak perlu risau jika tiada alahan semasa hamil. Selagi nanti check up doc kata perkembangan bayi okay dan mommy sihat okay je. Bab bleeding keputihan berlebihan dan berbau pun kena risau masa hamil

2y ago

Hi Aliya, untuk elak ada keputihan saya pun tak pasti. Kena bagitahu nurse then nurse akan check dan jika ada infection yang boleh effect baby mereka akan rawat awak

Normal sis.. anak first saya takda alahan nikmatnya pregnant sis.. kuat jalan.. gdm je lah sangkut.. ni yang second ni trimester pertama lah saya alahan teruk, masuk trimester kedua alahan dah hilang..

2y ago

Ohhh .. Alhamdulillah dah hilang . Harap2 sye x de alahai smpai bersalin .