Baby songsang

Hai nak tanya ada tak pengalaman baby songsang, saya dah 36 week skrng, tapi kepala baby masih dkt atas, next week 37 week kalau songsang kena masuk wad untuk pusingkan baby, nak tanya ada tak mommy pengalaman mcm nie? Selalu bape minggu baby dah masuk jalan ya? Masa pakar pusingkan tu sakit tak? Lepas pusingkan tu terus kena beranak ke? #firstmom

7 Balas

huhuhu sye ni pun scan 36w 30/10 ni.. last scan 32w baby kepala kat bawah, tp doc ckp ade ruang kalau die nk pusing2 da cuak da dgr. sbb ank 1st xde mcm tu 32w kepala bawah smpai last kepala bawah.. tp ni sye harap same la kepala bawah je diam2 😂 sye slalu rasa gerakan baby kiri dan kanan tp bawah tu rasa ngilu lg asal baby gerak aktif ngilu bawah tu rasa nk terkencing terus. bole jd mmg kepala la bawah tu.. tp rasa jgak keras atas, lembut bawah..haihh xnk overthinking tp risau tu ade. harap nya baby kepala bawah je la scan hujung bln ni 🙂🤲🏼

sis sya pernah alami baby songsang smpai lahir dia x nk pusing kpala ke bawah waktu 35week pakar ada buat pusingan tp mmng sakit sgt2 rasa baby nk kuar dh tp doktor pakar ckp x berjaya sb tkut tali pusat dia pegi kt kaki dia.jdi terpaksa operation sya rasa baik sis jgn stress bnyk kan berdoa selalu ckp dgn insyaallah pasti akan pusing sblom wktu dia nk lahir

6mo ago

Inshallah sis, semoga dipermudahkan urusan saya nanti, terima kasih kongsi pengalaman 😊

pertama, ada petua kata tidur belah kiri, kalau tidur belah kanan, nanti bayi songsang, tapi kalau dah memang songsang, tidur ja belah kanan, mna tahu kedudukan baby berpusing..satu lg tekap apa² wap haba dekat bahagian bawah perut, nanti baby akan bergerak ke haba tu..saya baca artikel ja ni, xtahu betul ke tak😅😂

6mo ago

Okey sis, terima kasih kongsi tips, nanti kita try cuba petua ni☺️

Sama lah kita. 36 weeks baby masih songsang. Lusa dah genap 37 weeks kena scan lg. kalau masih songsang kena ecv. Tp sy baca ecv ni 50-50 berjaya. Ada yg lepas ecv kena emergency czer. Ada jugak yg berjaya ecv and dpt balik rumah tunggu bersalin normal. Sy pun pening taktau nak pilih czer terus atau nak ecv. Hmm

6mo ago

Tak sempat ecv sis 😅 37w 2d dia mintak keluar, so kena lah czer

sy hritu scan 36w bby masih melintang songsang, 37w alhamdulillah dia dh masuk laluan. sis try bnyakkan tido belah kiri. klau ikutkan 37w tk msuk laluan doc mmg akan buat ecv utk pusingkan scara manual. klau tk berjaya tu mmg akan ceaser laa. itu yg doc prnah ckap kt sy

6mo ago

@ikaa haah melalui scan dan nurse @ doc akan tekan² perut/bwh perut utk rasa kedudukan bby.

Semoga dipermudahkan urusan sis dan anak 🤲🏻🤲🏻🤲🏻❤️❤️❤️❤️ InshaAllah banyakkan berdoa sis

Sy dlu scan 36weeks pun baby sonsang , pastu next scan tgk baby da turunkan kepalanya . Semoga dipermudahkan segala urusan sis

6mo ago

Terima kasih sis, semoga dipermudahkan ya, harap baby pusing lah, ☺️