PERIOD LEWAT

Hai mummy².saya ibu fully bf.bersalin anak no 2 bln 10 thn lepas.bln lepas saya baru dtg period dalam 8-9 hari jgk la.then bln ni period sy dah lewat 2 week.so skrg ni agk risau jgk knp tak period² lagi?adakah sebab sy fully bf sampai mengangu period?nak kata pregnant saya dgn suami mmg berjaga².ada tak mummy² yg sama mcm keadaan saya?#SeriusTanya #bantujawab

6 Balas

Period mmg affected not only bf mom, yg tak bf lepas bersalin pun kacau sebab hormon berubah lepas bersalin tu normal. Saya dah experience anak 1st fully fm & anak 2nd fully bf mmg tingtong & makan setahun juga nk ok balik even tak ambil perancang pun. Nasihat saya prepare je upt strip yg boleh beli banyak2 kt shopee tu. Kalau lewat selagi tak period test je huhu nk berjaga2. Lg 1 hati pun senang bila dah check upt negative

sye pun fully bf, period sye pun kdg tingtong kejap dtg on time, kjap lewat. pernah sekali delay smpai 20hari 😂. by the time sye buat je test upt stiap 2-3hari sbb risau punya pasal 🤣. sye pun rancang sendiri je.

To be safe buat je UPT. Cousin saya rancang sendiri & fully BF. Period dia macam biskut. Kejap datang kejap tak tak datang berbulan. Saya pun rancang sendiri & fully BF. Period cycle paling lewat saya 5 hari.

Xtau nak ckp mcm mne...tpiiii try la buat upt..sbb ade kwan sy fully bf jgak..tup² cek upt +ve 😁😁😁

alhamdulillah da cek upt.-ve.mmg mslh hormon.lega rasa.tq suma yg mana komen 🤗

normal sbb hormon xstabil