Istihadah atau haid?

Hai mummies and dr, saya first time mummy nak tanya, selepas habis nifas 60 hari saya dah mandi wajib and solat seperti biasa, tapi selepas seminggu, saya keluar darah seperti haid dan sengugut sebelum haid seperti sediakala, adakah ianya darah haid? Walaupun saya direct feeding breastfeed baby saya? #firstbaby #firstmom #Haid #period

5 Balas

ya..mengikut hukum begitulah..jika selepas 60 hari cukup sudah mandi wajib..atau berhenti..maka darah yg DTG selepas itu dikira darah haid.jika 60 hari berterusan dikira istihadhah..tapi nak kena tau jugak istihadhah jenis mana.tq

setelah 60 hari darah masih keluar, jika terputus darah walaupun sehari maka darah yang kedua itu sudah dikira sebagai darah haid kerana ia sebagai pemisah antara darah istihadah dan darah haid yang baru.

darah haid tu..kes puan sama mcm sy, lepas seminggu habis nifas,terus dtg period. is normal

Kemungkinan besar haid. Tapi untuk kepastian tanya doc

Tq