air ketuban sikit

hai moms nak tny bacaan untuk air ketuban tu yg mana eh? tdi pagi baru je jumpa dgn pakar dkt hospital Dr cakap air ketuban saya sikit lepas tu baby kecil…hurmm Dr kata saya berisiko 😭 tak sedap hati dah sekarang ni balik rumah je xdpt tahan nangis trus 😔 skrg dah 30weeks #firstmom #firstbaby

air ketuban sikit
7 Balas

Hi sis. Samalah kita air ketuban kurg. Xpstilah sbb sy brpuasa ataupn mmg kurg air dh dlm bdn. Dlm mggu yg sama sy jmpa dr,isnin jmpa air ketuban masih 12 jmpa hari jumaat dh tggl 9. So decide untk xpuasa smpai skrg. Alhamdulillah dh naik 12. Minum air putih je byk. Better minum guna botol kalau cawan rsa mlas nak ambk😂. Kalau ikutkn hc,ac yg xbrpa cantik klau beza 2mggu should be ok. Tpi sis sama dgn sya beza 3mggu. Sy bpd bby problem. Now followup dr pakar. Sis ad bt detail scan?? Kalau ad smuanya normal no need to worry sgt. Sy detail scan Alhamdulillah smua normal, dh scan jga dlm otak baby if ad air ke x tpi result ok. Dr just ckp baby sy kpala dia melonjong, not sure lah sbb ap. First d bgtau rsa down sikit, ap2 pn kna terima dgn hati trbuka🥰. Skrg sy dh 32w. Bby pn complete breech. Dont worry, slgi bby growup mcm biasa InshaAllah smua akan jdi ok. Semoga sis terus kuat🥰

1y ago

Aamiin…Tq ye sis…skrg ni saya habiskn 2 botol mineral besar dlm sehari dn makan buah tembikai harap2 ad perubahan dlm 2 mggu ni… detail scan saya x buat tmpt tggal saya xda buat dah.

Yg bwh sekali average total smua AFI: 8.49 tu bacaan air ketuban awk. Agak xcantik bacaan dia. Klo doc sy dia nk plg kurang 12. Sy masa 20w detect air ketuban 10 shj. Doc saran minum air masak 2L-3L sehari. Alhamdulillah now dh 30w latest scan air ketuban dh 13. Org ckp air tembikai pun ok cuma manis sikit la dan sy mls la asyik nk beli. Better cukup kan plain water je sng dpt. Even bulan puasa sy xpernah miss air masak at least 2L. Cara sy minum pakai shaker yg 300ml tu. Klo pakai botol besar trus rasa semput nk abis kan. 300ml x 7 atau 8cawan sehari. Dpt la 2L sehari even berpuasa. Mmg rasa nk gi toilet setiap masa tp air kosong ni bagus utk kite dan baby.

1y ago

Xpe la klo cmtu. 2 minggu tu tempoh lama jgk. Stat skrg minum air msk byk2. Nnt dh jmpa doc balik tnya dia kecik dr segi apa. Tgk dari awk share ukuran baby xikut minggu dia. Fetal weight pun xde tulis dkt situ.

Banyakkan minum air masak sis. Jgn lah sampai berliter2 sehari, kerap minum air masak pun dah ok.. mcm sy, sy mmg lebih minum air masak, kat tempat kerja selalu refill dlm botol yg 500ml tu je.. ade la dlm 3x refill sehari. Kat rmh minum mcm biasa pakai cawan je. Kang telan berliter2 muntah pula.. selain tu, sis blh makan buah tembikai.. makan makanan berkuah mcm sup.. jgn risau jgn stress k. Cuba dulu ape yg sy bgtau tu. Part baby kecik pula, sis ade minum susu tak? Cuba minum susu 2x sehari.. selamat mencuba.

1y ago

ok sis…tq yer ☺️ saya x minum susu…klu minum susu msti muntah…tadi dah bagitau dgn Dr klu saya boleh bli dekat farmasi pil kalsium tu…Dr kata ok je boleh ambil…cuma x tau brand apa yg sesuai nak beli.

8.49 tu masih dlm range normal >8cm. Tp lebih nya sikit je around 0.49cm tu yg doc ckp sikit kot. Bahaya sbb takut makin kurang lg pun kandungan awak dh masuk 3rd tri. Kena minum air bnyk2, jika puasa, boleh ganti nnt. Ukuran bayi klu refer hc - ukurlilit kepala. Ac utk ukuran perut, fl utk ukuran tulang kaki. Anggaran usia berdasarkan saiz bayi ada tulis kt tepi tu dlm 27w-29w

1y ago

a'a jwpn ni sgt tepat. boleh rujuk sini ye

Banyakkan minum air sis , saya since preggy saya mmg banyakkan minum air masak. Before this mmg x suka minum air sbb asyik nak ke toilet. Tapi sbb nak buat ruang ( air ketuban ) untuk baby takpelah pergi toilet banyak kali pun x kesah. Semoga dipermudahkan ya sis

Hai..yang saya tahu la tentang air ketuban ni..air ketuban yang AFI tu. Jumlah Q1-Q4 dicampurkan. Air ketuban normal 8-20cm. Ada cara utk tingkatkan air ketuban, boleh cuba search atau tanya doktor. Moga yg baik² untuk ibu dan baby. (first mom & first baby juga) 😊

1y ago

awk lebih kurang mcm kes sy. sy ukuran size FL n AC baby kecik sikit. tp doc ckp ok lagi cuma dlm pantauan. utk air ketuban plak sy 8.19. yg ni bacaan ats pagar. xbrape cantik. sbb tu doc ckp rendah. sbb risiko klau ada leaking yg kita xsdr.. makin kurang air ketuban tu n bahaya ke baby. sy pun kne repeat scan jgak next week dgn doc pakar. nk tgk perubahan size baby n bacaan air ketuban

sama. saya pun bru jmpa pakar hosp serdang. baby saya kecil. lain2 alhamdulillah normal. tdi kena inject dexa..

1y ago

katanya utk paru2 baby..