Perancang keluarga

Hai moms nak tanya ni. Saya lepas czer memang plan nak merancang. Tapi husband x bagi pakai injection, iucd, pill or implanon. Sebab kan nak pujuk husband untuk bagi saya ambil perancang saya terpaksa pujuk cara halus. Tup tap husband pancut dalam. Tapi lepas tu beli pill konterasepsi darurat untuk elakkan hamil dalam tempoh 12 jam lepas bersama saya makan sebiji. Tempoh 12 jam seterusnya saya makan sebiji lagi. Esoknya pula saya suntik depo. Ada kemungkinan ke untuk hamil? Saya lepas pantang memang x datang period. Sebabkan pujukkan halus tu husband bagi ambik depo. #seriusnanya #firstmom #ingintahu #bantusharing

2 Balas

kenapa suami sis tak nak merancang guna kaedah tu semua? sy ni yg bersalin normal pun tetap nak merancang kehamilan sekurang-kurangnya 2 tahun lepas bersalin. suami sis tahu ke kalau rapat sgt jarak mengandung boleh membahayakan isteri,lebih² lg yg czer. kena slow talk dgn suami la,kalau sygkan diri sis kena ambik perancang. risiko rahim pecah sgt tinggi jika bersalin jarak yg rapat. bukan nak mendahulukan kuasa Allah,tp jgnlah sengaja memasukkan diri ke dlm jurang berbahaya.

Tak pastilah puan. Sebab ada je yg ambil pelbagai perancang, hamil juga dgn izin Allah. Kita usaha je lah ya. Tahniah dapat pujuk suami secara halus, dan ingatkan dia jika ditakdirkan hamil, fahamkan suami yg dia kena hadapi sama2 risiko fizikal, emosi, kewangan dll.