Pedih ulu hati

Hai moms , boleh tak bagi tips kurangkan pedih ulu hati ? Tak tahan sangat sakit nihh bagai dihiris hiris jee 😭. Baring sakit , duduk pun sakit . Kadang nak tidur pun rasa sakit even dah nyenyak tidur waktu tu . Sakitnya belah kanan jer , tak mkn byk pun still sakit 😭😭😭. Murunglah mcm nih dah laa kita kat rumah sorang2 takda sape boleh mntk tolong 🥺. Tolong saya yea mommys2 semua . Sumpah sakit sgtt dahh . #firstmom #newmom

11 Balas

sama la sis...setiap hari pikir mcm mane mlm nak tido...mmg xboleh tido...nurse ckp heartburn jadi sbb 3 ni, makan pedas, makan berminyak & makan berlemak...tp last makan sy pkul 5 n makan xbyk pun still heart burn teruk mlm2, makan gaviscon sblm tido pun xjalan...last2 sy tido bantal tinggi sikit baru boleh tido, kasi bahagian kepala smpai dada tinggi sikit baru boleh tido

4mo ago

Betul tu awak , saya bukan jenis makan pedas , kadang lapar saya jamah jugak makan sikit2 tak ambil portion byk pun still kena jugak . Tak tahu nak buat apa lagi . Skrg bertahan sakit je bila baring nak tido 😢

sy sakit mcmni jgk... dlm sminggu 3kali sakit.. g klinik cek, ada batu dlm hempedu... lpstahu mcmtu sy pantang mkn mkanan berlemak, daging, ais, pedas dan lpas mkn sy tak baring.. skrg dh kurang sakit.. klau sakit pn xkuat mcm sbelum ni.. memang sakit sgt sbelum ni smpaikan xblh nk tidur smpai pagi😌

4mo ago

doc bg ubat angin gastrik mcmtu je... doc ckap kna tggu bersalin dulu dan akn scan plak skli lg utk detail... skrg ni hnya blh bertahan dan pantang mkanan sejuk dan berlemak je.. tak bahaya untuk baby pun doc ckap cuma sakit tu la buat kita 😭😭😭😭

Elakkan makan pedas, kuantiti makanan yang banyak dalam 1 masa, dan caffein (sbb bersifat asid). Sy sebelum ni selalu sangat kena sampai takut nak makan & minum. Sakitnya memang menguji. Sabar ya awk.

4mo ago

Act saya mmg bukan seorang yg mkn pedas , maybe mkn dlm kuantiti byk kot . Yee awak saya sampai takut nk makan dgn minum skrg sbb sakit tu teramatlah pedih . Inshaallah saya cuba mkn dlm kuantiti yg sikit tapi kerap 🥺

Gaviscon! Pernah sampai masuk emergency sakit pedih ulu hatii takleh bawak bincang. Now gaviscon is my bestfriend. Everytime dh start rasa pedih tu nk dtg cepat2 je ambik gaviscon

4mo ago

Doc akan tanya nak injection ke nak mkn tablet jee. I mintak tablet je.. telan tablet tu kejap je hilang dh. Tablet tu strong lagi dr gaviscon. But now dh takda lagi dh teruk. Cuma ambik gaviscon selalu je kalau rasa2 nak dtg pedih tu

Jd ibu mengandung ni xleh mkn byk sekaligus. Itu mmg buat punca tu.. mkn portion sikit tp kerap. Jgn makan berat 2-3 jam sblum tido.

sy hari2 cmtu.. klau rasa sakit ulu hati..cepat2 isi perut..makan roti2 ja..nt dia ok,, klau biar rasa dia mcm naik kepala..sakit.

saya ambil gaviscon.... insyaallah lega...dan selamat utk ibu mengandung..... sy tau perasaan awak n sakitnya tu mcmna ...

4mo ago

pink..double action kalau x silap

Makan sikit2 tapi kerap. Jgn skip meal atau makan lambat. Tu untuk long term. Short term, beli gaviscon

4mo ago

Ok sis nanti saya beli . Terima kasih 🫶🏻

Jgn mkn pedas..kurangkan kuah2 yg pekat..bersantan..lps mkn jgn trus baring..jgn mkn bersulam air..

4mo ago

Baik awak , terima kasih nanti saya cuba elakkan

Minum air kelapa @ makan chewing gum (paling works wonders on me) @ boleh try gaviscon

4mo ago

Baikk nanti saya cuba , terima kasih ye 🫶🏻