Tanda Jahitan Bersalin Csear Terbuka

Hai mommy2 kat luar sana. Harini hari ke 38 sy pantang. Baru harini masa tengah cuci bhgian jahitan csear, saya terperasan bhgian tepi sekali luka csear saya, muncul benang putih. Kenapa ya. Adakah luka jahitan saya berpotensi untuk terbuka? Atau ada pandangan lain mommy2 yg berpengalaman kat luar sana.. Bantu sy 🥹saya risau sgt2 #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

7 Balas

Benang putih tu benang jahit luka bhgian dlm. Tak perlu risau, takkan terbuka pun. Sy pernah jd mcm tu masa pantang, kiri kanan hujung luka muncul benang & sedikit melecet. Kerapkan cuci, bersihkan nti dia tertanggal sndri.

2y ago

Sama2. Pastikan bersih, lap2 kering lps mndi ya

Itu benang jahit luka dalam.. Kena kerap lap kering kan.. Jnis benang timbul keluar ini lmbt skit sembuh sya msa czer kli kedua lmbt skit sembuh.

2y ago

Ok sis. Terima kasih ya.

saya pn risau mcm sis. tpi brpa kali nurse n dktor cek cakap tkde apa. saya pn muncul benang mcm sis. lama2 dia trtutup sdri. bru nak msuk 2 blan czer

2y ago

Sy frst time cser. Risau sgt2 tiba2 nampak ada benang. Tapi skrg lega rasa ada ibu2 lain termasuk sis share pengalaman. Thanks ya

xde ape pun sis.. normal je..jnji lap bersih2.. jgn bg lembap kawasan2 tu.. kalau ade air garam yg cuci tu lg bgus.. mkn buah oren tau..

2y ago

sama2.. make sure kering tempat tu tau..sy yg nk masuk 6 bulan pun still lap bg kering tempat tu dah terbiase mcm tu.. alhamdulillah stkt ni parut pink2 je.. mujur dpt doc yg pandai belah sikit je..

Sy pun ada benang keluar. Tapi its okay, x lama pun. Nnti benang tu tertanggal sendiri

2y ago

Alhamdulillah terima kasih sis sudi kongsi pengalaman dgn saya

Baik sis jumpa pergi clinic. Takut infection kalau jahitan dah terbuka, lagi risau.

2y ago

In shaa allah.. Terima kasih ya sis

jumpa doctor,doctor kne check..

2y ago

Ok sis.. Terima kasih ya sis