anak takut orang

hai mommy semua . nk tanya pendapat . normal ke anak nk masuk 2thun ni penakot dgn orang . . ank sy dari setahun stgh takot sgt orang sampai menangis . bru bru beraya rumah kawan belum masuk rumah nya lagi dia menangis non stop xnk masuk uma kawan . rumah mertua pun dia akan menangis je .tp bila jmpe mertua kt luar anak saya elok tak menangis langsung. mcm mana ye nk buat ank kurang menangis bila pergi uma orang . #newmom

6 Balas

bawak mainan dia dri rumah. ajak smua org main dgn dia. agah2 ke. Stiap Kali anak dpt score mainan Tu,smua kne tepuk tgn . Cuba ajar meminta dgn anak, Dan ajar ank memberi dengan org. contoh Minta Dan beri mainan. lpastu ckp trima kasih. bnyak2 Kali.. ank sy pun taknak org. ni setahun 9 lebih dah ok. try high five, salam org yg dia xknl..main agah2 kejar2 keliling mainan ke. yg buat anak ketawa seronok. yg penting kalau boleh smua org kt rumah Tu main skali .. selain Tu sy suka bawa anak sy main Cari kucing keliling/Dalam rumah.. cri meow..nnti auto dia nak turun dri dukung. klau nmpk real kucing lagi laa dia leka..sis buat apa yg ank suka main Dan yg lekakan dia..lgi 1 mcm ank sy ,bila mula2 g rumah org yg dia xpernah nmpk/jumpa,sy akn ckp jgn tegur dulu ank sy . umpan dgn mainan warna2 lpastu main mainan Tu, nnti dia akn trtarik..

saya geram orang dok paksa anak kita salam orang. sampai menangis teruk anak saya dibuatnya. pastu bila kita cakap laa takpe lah kecik lagi, diperlinya kita dari kecik la kena ajar. mak bapak zaman skrg memang takde adab. anak saya baru 2tahun. 2tahun tau. bodoh jugak orang2 tua ni ek

1) bwk mainan 2) sblum msuk rumah org tu maybe bley round2 dlu kt lua, tnjuk2 pkok bunga bru msuk dlm rumah 3) pesan kt org, jgn tegur anak dlu 4) klu kt rumah tu ade bdk2 lain, lg bgus.. bley dyorg main skali..

Social anxiety, anak mcm ni ambil masa nak warm up. Jadi kena pandai bagi dia mood elok dulu baru visit mana2.

normal mcmtu.. jangan paksa anak..