HB low alahan pada ubat

Hai mommy semua. Cuma nak minta pendapat, hb saya sekarang rendah sbb ada alahan teruk dengan ubat zincofer yg doc bagi tu. Then, boleh tak saya stop makan? but saya amalkan susu kambing & folic acid from watson je. Saya risau juga kalau ada apa2 effect kat baby sebab tak makan ubat tu. #firstbaby #bantusharing #ingintahu

2 Balas

sy pon x blh mkn zincofer yg klnik bg.. sbb stiap kli mkn, mst sy akn muntahkn ubt n mknan blik.. jd sy stop mkn ubt yg klnik bg.. tp sy tetap mkn folic acid, minum susu, vitamin c, vitmin b complex dgn vitmin iron plus.. utk hb low msa awal kehamilan sy dlu, sy kerap mkn oren, jmbu batu, kurma, kismis dan oat.. alhamdulillah, hb sy ok smpy skrg ni.. bykkn membca sis.. sy pon byk goggle psl hal2 yg berkaitan dgn kehamilan..

sis cuba consume maltofer(beli di farmasi)..sbb sya pun x sesuai mkn zincofer..mmg perlu mkn bgi elak anemia n kelhiran bayi pramatang,sis..