C-section dan Depo

Hai mommy, nak tanya sikit boleh if ada mom yang kat sini ada pengalaman sama. Currently anak saya dah 10 bulan dan saya bersalinkan dia secara emergency C-Sec. After my baby 2 month, i ambik suntikan depo as perancang keluarga. But tiba-tiba period saya yang selalunya paling lama 5-7 hari jadi hampir half of month. Ada jumpa Dr, and Dr bagi ubat stop bleeding. After that still sambung depo. Saya pernah cakap kat nurse yang handle saya, saya bleeding. Tapi dia cakap normal since ambik depo akan ada darah yang keluar secara bertompok macam tu. And sekarang saya rasa badan terlampau penat yang cannot describe. Ada perancangan nak rancang sendiri, but tak digalakkan sebab ramai kes rancang sendiri at the end accidentally pregnant. How ye mom nak handle benda ni....#firstmom #ingintahu #seriusnanya

5 Balas

Hi sy brsalin normal(bulan 8 /22)& ambil depo. Sy start ambil depo bulan 1 thn ni. Sy ambil depo ni da 2 kali.. sebenarny situasi kita hmpir sama sy pon cam tu (bleeding). pd mula sy ambil depo masuk bulan 3 tu trus rasa pening.. sy ada tny nurse kk, dia ckp normal.. depo tu ambil masa nk serasikn dgn hormon bdn then kali kedua tu sy cdg nk tukar ambil pil sbb rasa tk brsesuaian dgn sy depo ni. Sbb salah satuny berat bdn cepat naik.. then nurse ckp kalo tk bersesuai dgn kita (depo) dekat peranakan tu dia rasa sakit & dia srh ambil kali kedua utk tgok depo ni sesuai ke tak? Tpi.. setakat ni masih jgk ia sama cumany pening tu da kurang2lh. so.. pd sy kena bincang dgn suami lh psl ni nk tukar ambil pil atau cam mn?

Hi saya pun csect jugak dan ambil depo. tapi saya takde period lansung sampai la baby dah setahun lebih ni. bila tanya nurse kk dia kata kalau badan sesuai mmg normal takde period. dan saya mmg confirm tak pregnant la 😂 maybe boleh try tukar perancang? pil ke contohnya? saya pun tak berani rancang sendiri sebab tu ambil depo ni

Hi saya bersalin normal. Tapi rancang sendiri. Alhamdulillah anak dah berusia 17 bulan. Yang saya tahu kalau awak rasa tak serasi boleh minta suggestion untuk tukar kepada perancang yang lain.

Sama macam saya . Tak berhenti bleeding sebulan lebih. Badan penat gila . Pastu ni tk pakai depo rancang sendri. Period kembali normal

11mo ago

Ya sy pon cam tu bdn rasa penat

Utk badan penat, Puan buat full medical assessment di klinik/ hospital / lab. Banyak faktor badan penat.