Ruam badan baby

Hai mommies yg ade pengalaman, boleh share tak kenapa naik ruam ruam macam ni kat baby, dekat badan, kaki dengan kepala baby naik rumah, muka pun ade dekat dahi, org tua cakap ruam panas, suruh letak bedak sejuk tpi tak hilang pun hari2 letak bedak sejuk.. boleh share produk yg sesuai untuk baby nak hilangkan ruam ni. #pleasehelp #firstmom #firstbaby

Ruam badan baby
9 Balas

cuba stop sabun mandian dan losyen semua tu. Mungkin kulit baby x tahan lagi. Pasal ubt blh pergi farmasi utk beli. Klu sabun dan losyen baby tu bkn brand yg selamat mcm cetaphil. Better awk stop dulu, nnti klu dh hilang cuba pakai semula. Tgk jadi blk x. Klu jadi kena tukar brand lain yg kurangkn iritasi pd kulit baby. Bedak2 pun kurangkn pakai dkt baby

2y ago

Byk produk yg xde sgt iritasi 1. cetaphil 2. sebamed 3. ceradan dn lain2

Jika tiada cream khas untuk baby lg, boleh cuba letak aloevera dulu. Lepas tu, boleh bertanya doktor cream yg sesuai untuk kulit bayi yg naik ruam. Saya pun alami pengalaman yg sama dan doktor bekal 2 cream khas. Guna sehingga sekarang. Alhamdulilah, creamnya bertahan untuk berbulan bulan ☺️ kulit anak saya juga kategori sensitif.

Saya pakaikan produk sebamed . Alhamdulilah badan dah kurang . Muka jaa sebab saya lambat letak facial cream . Amik masa sikit , memang berkurang . Tapi ikut atas baby juga , ada yang okay ada yang sensitive dgn sebamed . Terbaru saya tengok di Tiktok , Snowhitee Treatment Losyen & Pinkandbelle boleh hilangkan jugak . Boleh cuba sis .

sy guna youbaby untuk semua benda(kawan yang perkenalkan).. ruam panas, ruam susu, ruam lampin, merah2 kena gigit nyamuk.. alhamdulillah okay, cepat hilang merah2 dan ruam.. serasi dengan baby.. bau pun wangi.. tahan lama jugak.. guna dari baby 2 bulan sampai 4 bulan.. baru habis 1 tube.. boleh ikhtiar guna.. ☺

2y ago

sy pun guna tu sis.alhamdulillah berkesan

sis ikhtiar guna kalmy lotion sis.. anak sy dari newborn smpai 2 thun lebih guna yg ni sis.. kena gigit nyamuk pom sy guna yg ni, yg pling suka sebb dia cepat meresap + bau wangi sis🥰 sy pom guna juga kdg2 buat sapu dekat tumit kaki yg pecah😁 sis nak ikhtiar boleh reply 🥰

mcm campak pasir pun ada. tukar selimut,cadar,bantal yg baby gunakan. kalau baju2 dia cuci dgn pencuci baju biasa yg awk gunakn mgkin jgn guna lg. produk mandian kalau boleh tukar jenama lain.. cuba mandikn baby dgn campuran serbuk kunyit sedikit dlm 2,3,hari mcm tu..

seeloknya tak perlu pakai sabun atau pun losyen..mandi seperti biasa shja..bby kn ada wangian sendiri..insyaallah tak akan ada lagu ruam timbul..

anak sy mnjadi letak tepung ubi.. nampak je ruam mcm nk naik sy terus letak.. alhamdulillah x lma hilang..

Bawa pergi klinik @ pergi farmasi.