Sembelit terukkkkk

Hai mommies smua...saya nak tnya lepas bersalin(masih berpatang) nie saya kena sembelit...mula² tak teruk..tpy smlm saya membuang saya terasa nak tengok tndas tu dan saya nampak air dalam lubang tandas tu bertukar warna merah² pink ...adakah saya kena gi klinik atau hospital terus untuk check?selepas membuang semalam pon kat area lubang punggung tu sakit sngat mcm koyak rasanya dan sangat tak selesa seperti ada benda cucuk² kat lubang punggung tu..ada tak mommy² yg pernah mengalami situasi yg sama macam saya? ..#firstmom #seriusnanya

13 Balas

1. pergi klinik check. ada possibility kena buasir/hemorrhoids. berak klo sampai berdarah tak normal. klo buasir teruk, baru doktor klinik akan bagi surat refer ke hospital. klo risau/malu, dekat kaunter daftar klinik swasta boleh tanya dulu yg attend patient doktor laki ke perempuan. takpon google je klinik yg ada doktor perempuan cth mcm klinik siti. ni klo malas nak tunggu lama dekat kkia la. 2. beli lactul syrup (ubat lembutkan najis) dekat farmasi. 3. banyakkan makan sayur & buah naga/betik/oren/pear/epal. minum air masak secukupnya. p/s: org selalu cakap sembelit selepas bersalin itu normal. sy tak nafikan. tapi klo sampai berdarah better pergi check. certain case klo buasir teruk kena operate. if not, doktor bagi cream hemorrhoids & ubat makan je. sy dulu anak 1st sembelit juga sampai kena berdiri membuang. tapi takdela berak sampai berdarah. so, sy buat no.2 & 3, then menu pantang sy request semua masak yg berkuah. nasi sy tukar makan bubur dulu. lepastu ok da.

1y ago

cream sapu tu utk sapu luar je. kiranya klo sakit lagi dubur tu waktu lepas membuang ke. mcm rasa berdenyut2 tu boleh sapu. yg ubat makan doktor bagi utk dlman. doktor cakap bhg dlm tu ada luka sikit je. sehari je husband sakit sembelit. esoknya dah ok lepas makan ubat & sapu cream. sy suruh juga minum lebih air masak, makan byk sayur & buah.