breast pump & milk collector

Hai mommies semua,nak tanya. Apa beza milk collector and breast pump ya? Function dua dua tu tak sama ke? Ade sesiapa boleh terangkan? Saya first pregnancy so tak tau sangat bab ni,thankyou mommy2 yg respon 🥰🥰

2 Balas

Breast pump lebih kepada urutan dan ada rangsangan untuk keluarkan susu. Milk collector lebih kepada bekas tadahan susu. Biasanya kalau baby menyusu sebelah, sebelah lagi menitis jadi boleh milk collector ☺️

Kalau tak salah saya milk collector tiada mode rangsangan, lebih kepada nak tadah bila baby menyusu kat sebelah. So sebelah lagi akan keluar disebabkan Let Down Reflex.