Bersalin czer atau normal?

Hai mommies , saya nak tanya kalau diberi pilihan mommies nak pilih bersalin secara czer atau normal? saya skrg ngandung ank ke 5, 4 anak lain semua normal, saya rasa nak cuba czer pulak, yg prnh rasa dua2, mana paling teruk bersalin czer atau normal? sebetulnya rasa dah xsanggup nak rasa kontruksi sakit bersalin tu, berdasarkan pnglmn lalu mmg sgt xtahan sakit, boleh ke kita suka2 nak pilih bersalin secara czer dengan hospital goment? kalau czer saya nak request ikat peranakan sekali sbb bersalin nanti saya dah 40thn.

2 Balas

maaf Puan mmg xboleh suka2 minta. melainkan Puan atau kandungan Puan ada masalah. lagi satu kos utk czer ni mahal, jd klu Puan dan kndungan tiada masalah, mereka tak benarkan. dan utk czer pun hanya dktr pakar dan head o&g yg boleh buat keputusan lps evaluate keadaan ibu dan kndungan. bersalin normal juga boleh ikat peranakan, tp prosedur kena rujuk semula nanti. mungkin akn ada appt lain dan sebagainya

saya pun nak czer... harap2 hospital kerajaan bagi.. next 20hb sy punya appointment, masa tu nak tanya pasal elective cezar ni. kalau doc tak bagi, agak2 kene cari hospital private plk. ade sesiapa rekemen semi gov yg murah ke?

10mo ago

Effect czer dgn normal jauh beza,kalau bagi saya elok pilih normal,tahan sakit tu perkara biasa nak melahirkan.Tapi bila baby dah lahir sakitnya dah hilang,kalau sekadar jahitan pun cuma ambik masa 2 minggu dah sembuh.Kalau bagi czer pulak time melahirkan tak rasa sebab kena bius separuh badan.Pastu lepas bersalin bergerak tu payah,sebab ngilu kat jahitan,kalau jahitan tak jaga boleh kena jangkitan,kadang ada yang terbuka balik jahitan.Makanan pun kena jaga.Dan tak boleh angkat berat.