Bercakap

Hai mommies, normal tak ye kalau ank mcm x byk lg perkataan dia sebut dgn jelas? Ank sy 1y 7m. Dia faham apa kita cakap cuma nak dia ulang apa kita ckp tu payah skit. Klau perkataan simple2 mcm 'susu' 'mandi' 'makan' 'berak@eyak' 'ayah' 'ibu@bu' 'atok@atek' 'nenek@nek'. Tp dia sgt faham apa yg kita ckp/mendgr arahan sgt baik just dia ne susah sgt nk ulang apa kita ckp. Klau ulang pun dgn bhsa alien dia. Normal tak ye? Sbb fmly asyik persoal kan je knpa ank x pndai ckp lg ? kadang2 ibu is stress. Stiap hari brckp dgn ank walaupun dia x pndai nk ckp blk kat kita. Ank kuat membebel, buka je mata mulut non-stop terkumat kamit cuma klau kat rmah org tu dia jd diam je x byk ckp. Sbb tu ank sy kena label mcm tu. Xde ibu yg suka ank dia kena label mcm tu kn. Patah hati seorg ibu bila ank dia kena ckp mcm tu. ? paling lewat bdk brckp dgn jelas umur brapa ye? #anakfirst #anaklelaki

2 Balas

Normal awk.. anak sy lelaki 2y3m baru ringan sikit mulut dia tu pn xjelas lg butir yg dia ckp.. tp dah ada peningkatan sejak dia buat therapy kat pakar.. kalau awk risau leh refer hospital terus.. mcm anak sy.. pakar kata dia bkn xleh berckp tp dia berat mulut.. pemahaman dia kenw ngn umur.. tp percakapan dia range budah umur 10-11 bulan.. so pakar akan ajar kita cara nk communicate ngn anak dgn cara betul.. since 2x dia n sy g therapy dah ada peningkatan vocabulary dia..

Mmg sakit klu dgar mulut2 org ckp psl anak kita.. Tp kita tau level anak kita.. So ignore jer la.. My friend, ank dy boy 3 yrs baru pandai ckp.. Its normal la.... Janji ad tindak balas bila kita sruh n bercakap dgn dy..