Detect pregnant

Hai mommies, nak tanya...kalau utk golongan irregular period, ada kemungkinan tak utk detect pregnancy awal...contohnya dia cek upt naik double line n kalau dia kira ikut last period dia dah 4weeks...atau selalunya golongan ni detect lambat? Faham tak soalan saya😅....thank you semua❤️#firstmom #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

9 Balas

Saya pun irregular period . Now saya dh nak masuk 33weeks . Dulu period kdg ii sebulan tu tk datang langsung n pernah gap 3 bulan sbelum next period. Masa pregnant pn sy tak tau sy pregnant . Buat UPT pn sbb rasa mcm nak buat je bkn sbb tgh TTC or apa lain ii . Just sebelum tu dlm 2 minggu ke 3 minggu tk period lagi , suami hairan sbb dh sebulan tk period ii lepas dr period last time . Suami pn mcm tetibe gak tanya asal tak period n just for fun gak tnya “ entah ii sayang pregnant tak” then masatu tk trfikir gak yg dia ckp tu satu kenyataan masatu sbb dh tau irregular n saya pn prnh TTC sblum tu tp give up sbb -ve je memanjang so jd fed up. Then sy dgn tak fikir apa ii n taknak berharap lagi takut dkecewakan skali lagi dgn result -ve pn ckp “tkdelahh. Mmg slalu mcm ni dh dr dulu sbb tak teratur” tp yg pelik nya saya stiap hari bgun pagi nk g kencing je trs tk mcm biasa . Tu pn masih tk syak pape smpaila sy rsa bosan n nk buat UPT (saja ii je ye n sbnarnya lebih ke nak husb bangun awal je teman berjaga 😂) pastu sruh husb beli yg kt pharmacy punya bkn clearblue ye . Then test dgn tk mnghrpkn pape tau ii trs segooo matoo tngok naik 2 line 😂 . Klua toilet trs g kt husb n bgitau dia . Dia pn apelagi la cakap “kan dh cakap haritu” smbil dia gelakkan sy . Sy takut masatu bkn sbb apa tp sbb tk prepare lgi diri sndri utk mngndung sbb sblum tu mcm yg sy ckp , sy penah TTC erti kata lain dh ready la nk mngandung tp sntiasa dpt neg so tk ready balik la. Tp tk smpai situ je , sy trs siap ii lagi then bawa husb beli 2 lagi test tp kalini jnis yg strip punya . Sy balik , sy test lagi n yes . Sah sy pregnant n line sy tu even 2 minggu dh mcm sy dh mngandung 3months sbb jelas n terang gile 😅 Petang tu trs g 1st check up dh ade kantung . Masatu 2 weeks lagi dh nampak tp doc ckp masatu 7weeks sbb dia kira dr tarikh anggarn last period sy . So tk dpt detect period n plus sy tk ingt last period sy time tu . Yg sy ingt cuma bulan 1 tu je 😅. Tp blum mengandung gak masa bln 1 tu sbb sec time check up (2 weeks after my last check up) baby dh nmpk n kalau ikutkan sy dh 10 weeks tp doc ckp sy baru je 8w5d . So kiranya sy dh mngandung dlm awal bulan 2 tahun ni la 😂

9mo ago

Aamiin smoga rezeki sis pulak kalini 🥺🥺

Dalam kes saya, saya sebelum kahwin elok je tiap bulan haid. Lepas kahwin period jadi kacau. Masa sebelum tahu pregnant, saya dah lewat sebulan setengah. Masa tu malas nak test lg. Sbb takut kecewa. Tapi kawan2 tempat keje suruh test sbb die nampak saya lain sangat. Mudah penat, sakit pinggang mudah lapar apa semua. Last2 saya test naik double line, scan klinik rupanya dah 9 weeks. Degupan jantung semua dah ada. Kalau tak salah, pernah terbaca die irregular period. Kalau nak ikutkan last 1 day period die, die dah 10 minggu i think, tapi doc detect baru 5 weeks ++. Jadi doc akan ambik kiraan yg 5 weeks ++ sbb die irregular period. Sbb ada je kes bila sebulan tak datang period tapi ada waktu subur.

sis nnti update juge tauu . sy pun irregular periodd . klau kira last period 4 weeks + . tp tkut juga nk check . simptom sakit breast, lenguh2 kaki. nipplee sensitive. semoga ada rezeki buat kita ye sis ❤️

9mo ago

Ok awak...Simptom sebiji macam saya...setakat ni upt negative...tunggu seminggu atau 2 minggu lagi saya test semula

sy pun irregular jga.. tp detect suami pelik tba tnya soalan cm kmi ada anak je.. time buat upt saje2 check, jrk ngn period mng dah 5 minggu, tp persenyawaan sbnr bru 3 minggu time check.

9mo ago

Rezeki awak...Alhamdulillah🤭

detect kalau check sebelom period saya pun irregular period memula check pakai yang kat watson rm4.50 tuh je dulu.

9mo ago

Ok awak...nanti saya cek😊

cuba check pakai upt yg jenis high sensitivity. boleh guna dipp&tell dulu

9mo ago

Ok awak...terima kasih, nanti saya try cek

Depends pada org. Guna digital clearblue cepat detect.

9mo ago

Betul. Kalau strip masih samar sgt pun tak digalakkan test dgn cb. Kena samar yg terang

boleh je detect awal. i pun irregular period.

9mo ago

Ok awak...terima kasih...semoga ada rezeki saya🥹

apa2 update