baby belum berjalan

hai mommies, nak tanya ada tak dekat sini baby dia 11 bulan tak reti berjalan n merangkak lagi ? anak saya skrg tau mengesot je klu berjalan pn kena kita pegang baru dia berjalan n berdiri sendiri pn still tak boleh lg . saya risau laa 🥹 ada tips tak mommies utk anak cepat berjalan 🙏🏻 #firstmom #pleasehelp #seriusnanya

3 Balas

hai, ramai je bby bwh setahun yg xbjalan lagi...ank sy pun genap setahun baru bjalan. kalau umur dh 18 bulan masih tak berjalan tu yg perlu ibu risau.. keep encouraging anak, bawa anak grounding pijak pasir, rumput sbb anak nk build confidence ambil masa. tntg merangkak, bila dia dh mengesot tu means bby ada improvement. parents kena guide..praktia angkat lutut ank bila dia mengesot.

anak sye setahun sbulan bru pandai bjln.. dr 8 bln-setahun memg fully merangkak je.. ble da 11 bln nmpk dia da pndai meniti kt kerusi.. tp nk tggu dia btol2 jln sendri tnpa bntuan bila da setahun sebulan..

anak 1st sy setahun 2bulan baru berjalan tanpa bantuan. 2nd baby setahun 15hari masih dok meniti sambil pegang barang. belom berani melangkah sendiri lg