Testimoni Vaksin Pneumococal

Hai Mommies, Nak tanya, ada ke mummy² yg dah suntik vaksin Pneumococal utk baby? Mcmana? Ok tak baby lepas disuntikkan? Please sharing something. Thank you very much ?

2 Balas

Sy masa anak sy, doktor syor kan lepas suntik jgn letak pape..bia je..pastu, lepas suntik terus balik, bagi baby rehat sbb takot baby akan demam..so far tiap kali ape2 suntikan, sy buat cm tu, alhamdulillah..anak tak demam sbb kalau lepas suntik tu, takot kite terpegang kat area suntikan, buat baby sakit..ini info yg doktor swasta share pd sy la..hehe..tp penah dpat doktor yg kasar utk suntikan ni, anak sy otot dia luka, take time sgt2 nak hilangkan bonjol kat peha dia..

4y ago

biasa tak lebih dr sebulan, tp ikot jugak tp jgn risau, tu sbb masa suntik tu dia keraskan badan dia, tu yg jd mcm tu..tak bahaya pon tp amek masa je nak hilangkan..😊

Nak tahu juga mcmana bagi baby yg dah suntik ni..

4y ago

Yg ni masa sy bw anak suntik dkt klinik kesihatan, nurse tu Ada ckp bayi lahir thn ni untung sbb dpt suntikan ni. Mungkin dlm buku imunisasi anak ada la kut jadual suntikan nih. Cubala tanya klinik kesihatan kerajaan ibu dan anak tu.