6month baby refuse to eat

Hai mommies, boleh tolong saya tak, baby saya 6bulan tolak makan.. before this ok je dia makan, mesti habis.. tpi 2 hari ni, dia taknak makan.. memang dia taknak langsung buka mulut..macam mana ye mommies semua? Apa yg perlu saya buat untuk bagi dia makan?? #firstmom #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

umur 6 bulan tepat atau 6 bulan lebih? kalau lebih sama mcm anak sy. dah 6 bulan stengah. kadang ok kadang x. kalau makan pon takat 2 3 sudu comel dia tu je. tp bila nampak mangkuk dgn sudu dia tu teruja. kalau duduk dlm walker laju datang ke kita. kalau sy dgn suami tengh makan laju join tengok. bila saje sua bukak mulut. tp bila kita suap mknn dia skali dua je bukak mulut pastu ketap dah.. dia msih kuat menyusu. hari2 offer mkn. tetap skali mkn 2 3 sudu. kalau lebih muntah. nk letak mcm2 pon xboleh sbb bru prmulaan mkn. besok dah 7 buln keatas bru bole mnumis,ltak serbuk cheese ke apa ke. xboleh nk paksa..

ibu kena tahu.. normal baby makan ckit.. susu masih keperluan utama baby bawah 1 tahun.. jgn paksa dia.. jgn marah dia..lgpun dia baru 6 bln..baru knl mknan.. blh join group happy baby food malaysia..

1y ago

ya sis, baby mmg makan sikit, cumanya kali ni dia mmg taknak buka mulut, baby mmg taknak makan langsung even satu suap pun😅

Hai. Ada masa memang anak taknak makan. Cuba offer makanan lain selain yang selalu mommy masak untuk anak. Contoh puding ke, buah ke