Pengalaman hantar baby ke pengasuh

Hai mommies. Boleh share pengalaman mommies yg hantar anak kat pengasuh tak? Baby sy sekarang baru 3m+. Hantar dekat pengasuh baru 2 minggu. Nak tanya pengalaman mommy2 semua, berapa banyak mommy provide ebm ke pengasuh? Normally habis semua ke ebm tu ye? Sy mula2 hantar 6 botol ebm, tapi ada baki 1 atau 2 botol (hantar pukul 8, ambil pukul 5.45). Then sy kurangkan ke 5 botol ebm, 1 botol sy letak siap2 untuk baby minum lepas sy pegi kerja. Time ni selalu ada lebih 2 botol ebm. Tapi skrg sy kurangkan ke 4 botol ebm + 1 botol fresh ebm utk baby minum, tapi balik semua ebm habis, takde baki. Sy hantar baby pukul 8, ambil dlm 4.30 mcm tu. Tu pun kadang2 pengasuh kata dia guna juga susu fm bagi dekat baby. Pengalaman mommy yg lain mcm mana ye? Saja tanya je sebab bila baby duduk dgn sy, takde la sebanyak itu minum nya. Share la mommy punya pengalaman mcm mana ye. #newmom #SeriusTanya #bantusharing

2 Balas

Camni, awk bagi susu frozen ke? Sy cuma bagi frozen hari isnin sahaja. Hari lain sy bagi susu yg pam hari sebelum. Kalau ada lebih boleh pakai balik esoknya. So takde pembaziran kat situ sbb suhu susu dlm fridge blh tahan 3-4 hari. Kalau frozen lepas defrost 24 jam sahaja so bazir lah. Labelkan bekas susu / plastic susu lah ikut tarikh dan minta pengasuh guna yg tarikh/ nombor paling awal. Kalau tak percaya pengasuh, makanya balik tu frozen kan je yg lebihan tu. Sy buat mcm tu lah. Guna pitcher method.