Jahitan Tahap 2 atau 2nd tear

hai mommies. Alhamdulillah sy slemat lahirkan baby boy pada 15/11 sptutnya due 23/11 tp sebab kurang gerak. lahir secara normal baby berat 3.8kg. ada tak sni mommies yg koyak sampai 2 tear? cara perjagaan mcm mana ye? doc bagi balik terus ke atau kena ad pemantauan ?#firstbaby #firstmom #pleasehelp

1 Balas

Sy baru ni 2nd tear jugak. alhamdulillah jahitan ok je. 25/10 petang bersalin, esoknya tgh hari dah boleh balik. then nurse kk dtg rumah utk check. kalau buang air besar atau kecil, Sy basuh guna air suam utk cuci bahagian bawah. alhamdulillah dah sebulan lebih ni semua nya ok.

1y ago

iya betul tak rasa sakit Pon lepas jahit tu. cuma diri sendiri je waswas masa lepas bersalin. perasaan Sy sendiri terasa mesti sakit nak buat itu ini, padahal tak rasa. sampai jalan terlaju sikit, mak tego ehh dlm pantang lg tu 😅