Boleh ke minum minyak kelapa dara dan buat sapuan untuk prenial massage?

Hai mommies, ada tak yang amalkan minyak kelapa dara untuk minum dan prenial massage, saya baca ada yang kata bagus, ada yang kata bahagian bersalin jadi macam kulit tauhu, susah nak jahit, dah nak due ni, so perlukan bantuan mommies semua🥰#firstmom

Boleh ke minum minyak kelapa dara dan buat sapuan untuk prenial massage?
16 Balas

just share my own experience. lepas tu terpulang dkt awak. if awak masih nak amalkan atau x. sbb sy pernah kena kecam bila share exprience sendiri amalkan minyak ni. kata org tu sy slhkan myk. sebab susah nak bersalin😅. dia soh sy check balik dosa lampau sy. mcm dia tahu apa sy buat. dn ckp mungkin sy pakai brand tak bagus. haha. sampai skrg sy igt ayat ni. sy guna myk ni utk buat prenial massage masa 1st pregnancy. tapi sy bukan sejenis yg rajin nak massage. boleh bilang dgn jari sy massage berapa kali je. sbb sy ni berkerja. mmg xde masa. sehari sebelom bersalin sy turun tanda darah pekat meleleh mcm tumpah drh tu. pergi hospital mmg xde bukaan dn contraction lagi. jd doctor bagi balik. esok tu baru start rasa sakit. pergi semula hospital esok pg bukaan 4cm. contraction kuat tpi bukaan sy slow. jd doctor tanya apa sy buat. on the sport masa tengah thn sakit tu sy kena mrh. then that time juga sy kena transfer pergi hospital lain😅. sy tahan sakit 15j. hampir kena ceaser sbb bukaan sy slow. contraction sy mmg kuat rasa bergegar juga la katil labour room tu. smpi last sekali dlm pkol 3lebih doctor decide kata kena operate. sign sendiri form operate😅. then tolak masok ot. masa dlm ot tu doctor bedah ckp nk cuba normal. baby lahir normal. tp dgn 2nd degree tear. macam kawan sy dia mmg makan myk klpa dra. kulit jadi taufu. doctor susah nak jahit. terus masa 2nd baby sy amalkan apa2 dh. sbb trauma. 2nd baby ambik masa 15minit mcm tu je dlm labour room.

7mo ago

Serious lah dia boleh tanya pasal dosa pula 😭

untuk pengalaman saya, saya minum beberapa Hari sebelum beranak & sapu kat miss v urut sikit luar jee sebab saya ada gbs so tak urut sampai ke dalam dalam. bukaan saya 2hb 2cm lepastu 4hb turun air ketuban. 5hb masuk labour room and tak rasa sakit langsung. dari 10am-3pm takda rasa sakit but bukaan 4cm. da pukul 3 Dr suruh saya push even baru 4cm. takda koyak pun sebab Dr gunting and vacuum. alhamdulillah walau 4cm mampu keluarkan baby saya walau mustahil dengan izin Allah

7mo ago

sebab ketuban dah pecah dalam masa 24 jam memang kena beranak sebab saya ada gbs

Just share pengalaman. Masa Sebelum bersalin, dalam masa sebulan sebelum bersalin, saya ada tanya doktor pakar tentang pemakanan minyak ni. Doktor kata sebenarnya tak da kaitan pun dan tak perlu pun. Tapi tak tau la kalau doktor kat tempat awak cakap macam mana. maybe boleh minta pendapat dan tanya sendiri pada doktor, perlu atau tidak. Sebab kadang², setiap orang, pandangan berbeza. Semoga dipermudahkan Allah urusan awak ya. 🥰🥰🥰

Saya guna minyak klpa dara ni utk sapu perut. Alhamdulillah.. perut cantik je bila dh lps bersalin.. ☺️.. guna dr ank no 1, sampai nak masuk anak 4 dah ni.. minyak ni paling best.. biasa juga guna utk mskan.. tapi rs x boleh masuk tekak sbb x biasa dgn rsnya kan.. so mmg guna utk luaran shj.. sapu perut.. sapu kt miss v tu dh hujung2 kehamilan.. pastu elok sapu kt tumit kaki kalau tumit kasar dan merekah.. cpt je elok..

virgin oil ni bagus utk prenial massage, bg tisu dkat bawah tu meregang sebelum melahirkan, minum pun boleh tp tak digalakkan banyak. hanya 1 sudu teh sehari pun dh ckup. saya pun ada amalkan, anak 1st biasalah dr ada gunting skit, cuma kulit dia memg okay, private part okay je dr jahit. jd benda ni boleh amalkan tp jgn berlebihan, digalakkan semasa trimister terakhir dan ke atas shj.

Saya makan nie masa tunggu hari. Satu hari satu sudu sebab ikut tips makcik saya. Saya baru bersalin 5/8 haritu. Kene jahit. Layan contraction 3 jam. Push sekejap je. Anak first. Jahit ok tak macam orang cakap macam kulit tauhu ke apa. Saya tak massage bawah. Cuma makan 1 sudu 1 hari.

Terima kasih semua, last week checkup kk saya tanya misi juga, dia pun takut nak confirmkan, saya pun teragak2 nak minum, mungkin guna untuk luaran sahaja, untuk perut dan nipple je, terima kasih mommies for ur advise dan pengalaman💕

Depends atas org kot. Sy minum tp brand lain satu hari sekali, masa bersalin 3 nurse tolong jahit. 1 jam baru siap. Bersalin kejap. Jahit yg lama. Nurse kata kulit mcm tauhu, susah nak jahit. Serikk laa. Lpstu takde minum dahhh.

7mo ago

wahh baby besar😍. kita 2nd baby pon kena jahit sikit lepas xamalkan apa2. baby keluar 3.52kg. doctor kata koyak sendiri

saya pakai ni utk sapu kat perut supaya x merekah.. Alhamdulilah okay..utk bawah pun ada letak tp x selalu..tp tgok banyak komen kata xok kalau sapu bawah seram plk..elok sapu kat perur n nipple.

tak elok sebab nanti dah beranak doktor susah nak jahit kulit tu.. better tanye doktor la.. saya tak berani sebab saya takut jahit banyak kali kalau terbuka la..