HFMD ATAU BINTIK GATAL?

hai mom nk mntk pendapat , sy first mom , hrini check tgn ank dan kaki ade bintik merah tpi ank tknangis atau meragam , suami kata mgkn gatal hama tilam , tetibe sy tringat kes hfmd skrg ni , ade spe pengalamn utk kepastian ?

HFMD ATAU BINTIK GATAL?
1 Balas

Nak tahu HFMD atau tak, kena tahu simptom dulu. Awak rujuk kat gambar yang saya share ni.

9mo ago

Berlepuh tak ruam tu? Macam anak saya naik ruam kat diaper area, keliling mulut, tangan, kaki. Paling teruk kat diaper area. Sampai terkeluar kulit 😔 Alhamdulillah anak saya tak demam dan takde ulser dalam mulut. Pergi klinik dapat surat kuarantin dengan ubat demam. Just in case anak demam. Untuk ruam tu saya cuma pakaikan diaper cream je. Sebab anak saya alergik calamine lotion sebab tu doktor tak bagi. Ruam kat tangan, kaki saya tak usik. Cuma pakaikan lotion macam biasa supaya kulit kekal lembap. Kalau kering nanti anak sakit. Awak cuba pantau dulu bintik2 anak tu. Kalau makin banyak, dan ada tanda2 yang saya share tu kena bawak anak pergi klinik ya.