Baby 3 bulan batuk selsema

Hai mmy, nak tanya kalo baby 3 bulan batuk selsema pegi klinik dokter ade bagi ubat tak? Kalo takde ubat ape yg kite bole buat ye? Pls share mmy . Tqsm#pleasehelp #advicepls

2 Balas

biasanya tiada ubat diberi. kalau sy guna cara tradisional ja.ambil bawang putih dlm 1 labu mcm tu,cincang halus dan masukkan dlm besen kecil. bawa masuk besen tu dlm bilik mandi,tutup pintu rapat² dan siram air panas mendidih ke dlm besen yg ada bawang putih tu. tak payah banyak sgt airnya,dlm setengah gayung pun cukup. keluar dan tutup pintu bilik mandi,biarkan wap dr bawang putih tu memenuhi bilik mandi. bawa baby masuk tandas,tutup pintu,nanti wap keluar. telangkupkan baby di peha,biarkan muka baby menghadap wap dr bawang putih. jgn dekat sgt,takut baby lemas sbb wap tu panas. buat tepukan percussion di belakng baby kiri kanan,tepuk perlahan ja. baby akan nangis sbb tak selesa,tp teruskan tepuk belkang baby dlm 5 minit mcm tu. kalau rajin boleh ulang cara sama 2-3 hari. sy buat baby sy mcm tu,Alhamdulillah berhasil keluarkan kahak dan hingus baby. tp kena hati² la sbb air panas mendidih tu. takut cuai nanti melecur pula. lepas tu,boleh juga buat minyak bawang putih. bakar 5 ulas bawang putih sampai agak hitam,lepastu hancurkan guna sudu. campur sedikit minyak masak. boleh sapu di dada dan belakang baby. sapu kerap,in shaa Allah berhasil.

12mo ago

yes, the benefits of bawang putih.

utk selsema bley gne nasal spray sterimar utk sedut hingus baby..