Assalamualaikum

hai ibu2 nk tanya.. hamil lg selepas gugur,peluang akan gugur lg tu tinggi ke?? #seriusingintahu

7 Balas

Sis dah rehatkan rahim 3 bulan In Sha Allah semuanya okay. Kuncinya bedrest, healthy lifestyle & jgn stress. Stress boleh affect kandungan tau, jgn banyak fikir negative. Usap perut sambil zikir2 selalu. Jgn baca benda2 tak elok pasal pregnancy loss, scroll laju2. Saya pun pernah di tempat sis & buang rasa trauma once upt double line. Jalani je hidup mcm biasa happily mcm tak pernah jadi apa2 sebelum ni. Hanya Allah je tahu perasaan saya masa first appointment 8w nk scan, baru ada rasa gugup. Sebab saya pernah gugur & ectopic tp rezeki saya selepas 3 bulan pregnant. And Alhamdulillah nampak lah secoet baby di situ dgn hearbeat. Time scan 12w pulak siap nampak dia joget2 lagi. Moga dipermudahkan urusan sis yaaa saya doa yg baik2 hingga sis melahirkan

10mo ago

Inshaa Allah awak sy cuba positifkan diri.. skrg pun sy buat mcm biasa.. xnk emosi xnk pikir bukan2 walaupun rasa takut2 lg selagi xhabis 1st trimester ni .. mekasih awak atas kata2 semangat ni

Saya pun mengandung semula selepas 2 bln gugur. Jaga makan, jgn buat kerja berat² dan banykkn berdoa kpd Allah. Memang fobia tu ada selagi x hbis 1st trimester. Sy scan awal konon nak buka buku pink awl utk precaution tp 6 wks baru nmpk kntung je. tunggu lg 2 weeks scan semula. Moga² dh nmpk janin & heartbeat.

10mo ago

betul sgt awak fobia tu ada selagi xhbs 1st trimester.. dan sy suka tgk panty liner.. ada drh ke x.. tkut berulang lg ,sbb tu sy xnk sgt mengharap.. sy xg scan lg,tunggu 9w baru g scan.. semoga kandungan kita kuat dan baik2 saja aamiin🤲🏻

Maybe akan datang peluang tu tapi kita mengharap supaya tak terjadi. Saya pun baru je gugur bulan jun 2023. Period pun tak datang lg ni tapi upt samar. Saya takut and fobia tapi dalam masa sama mengharapkan upt tu akan terang lagi minggu depan. Moga baik2 je semuanya ya

10mo ago

itu yg takut dan trauma sy xnk mengharap.. nti akan kecewa lg inshaa Allah semoga ada rezeki awak lg ya semoga dlm jagaan Allah selalu aamiin🤲🏻

saya gugur 30.5 then tk sempt period lekat balik. alhamdulillah kndungan dh msuk 7week. InshaAllah fikir positif je dan kuatkan diri. inshaAllah kandungan kuat

10mo ago

alhamdulillah tahniah awak sy bru 6w… harap kandungan kali ni sht dan kuat.. inshaa Allah ..aamiin🤲🏻

Saya pon baru cek semalam positif.. rasa happy sgt lepas 6bulan gap. Gugur bulan 1 haritu.. semoga kita semua ada rezeki.. tapi rasa trauma tu still ada 🥹

10mo ago

alhamdulillah tahniah awak… semoga ada rezeki kita dan semoga kndungan kali ni sht dan kuat inshaa Allah aamiin🤲🏻

Saya gugur then bulan depan nya saya preg balik , tapi tak ikut ckp dr terus gugur. Sekurang2 nya gap 3 bulan sis :’)

9mo ago

Aminn semoga kandungan baik baik sajaa ya ❤️ doakan sy diberikan rezeki preggy semula

klu awk tak jaga jarak sblm hamil, risiko tetap ada. sblm ni dktr tak pesan apa2?

10mo ago

sbb tu sy xnk mengharap jika ada rezeki sy.. ada lah.. inshaa Allah