Baby 5bulan

Hai ibu2. Sy nk tanya . Boleh ke bawak baby 5bulan tgk wayang..? Siape pernah bawak baby 5bulan prgi tgk wayang? .. #firstmom #ingintahu

16 Balas

Kepantangan saya bawa baby bawah 6 bulan keluar, apatah lagi dengan persekitaran kita yang sedang dilanda pelbagai penyakit. Jangan bawa ke tempat awam yg ramai org seperti mall, pasar malam,etc. lagipun pawagam tu level volume dia very high tak sesuai untuk bayi. Saya tahu, memang excited nak bawa baby keluar tapi tempat & persekitaran perlulah bersesuaian, selamat dan sihat untuk bayi. Bila bayi tak sihat, memang sis takkan berehat pagi sampai ke malam. They are too fragile dan segala kemungkinan masalah kesihatan yang lebih besar boleh terjadi.

2y ago

Betul. sangat setuju

Tak baik utk kesihatan dan keselesaan baby. Rasanya ibu pun akan kurang enjoy nnt sbb baby meragam, nak susu apa bagai. Plus nak pegang anak dlm keadaan gelap, kerusi sempit, lama pulak tu. Takut² ibu pulak yg meragam. 😅 Wayang tu sekurang²nya mesti 2 jam. Kalau ibu nak gi tengok wayang sgt, carilah sesape yg boleh tolong jagakan anak sementara.

sayangi anak anda. wayang kn sound system kuat. baby belum cukup 1 thun lg. tmbh plak awk nk p tmpt crowded & confined space. please jgn selfish. kalau nk sgt tgk wyg,hntr baby ke pengasuh wktu bkje. haa pegi la klua dating dgn husb berdua. awk bwk baby tu,bt dia menangis melalak je dlm tu. ganggu org lain

guna common sense sis. wayang gelap. tiber cahaya screen yg besar gedabak tu terlampau cerah. paling tak boleh terima tu ha kekuatan speaker kt wayang. kesian telinga baby tu. sejuk pulak lagi. tempat tertutup pulak tu. virus skrg bukan totally lenyap pon lg. akhir kata jadilah ibu yg bertanggungjawab

Aduh sis.... Jgn sampai hilang akal x boleh fikir baik buruk hanya sbb hiburan @ memenuhi kepentingan diri sendiri.. Effect pd baby & mengganggu privasi org lain klu baby sis menangis.

Lebih baik tak payah bawa. Sound system wayang kuat sgt, tak sesuai utk baby. Nanti baby pun tak selesa dan meragam. Risau ganggu orang lain. Anak saya dah 2 tahun pun tak berani nak bawa tengok wayang lagi 😅 ghisauuu

Awal lg nk bwk baby tgk wayang tu. Takut rosak saja pendengaran die ye lah bunyi di panggung wayang tu bukan main kuat bunyinye. Untuk mata baby pun x elok. Dlm keadaan gelap, cahaya screen pula cerah.

bawa baby pergi tengok wayang x bagus tuk pendengaran baby sbb kat dalam panggung bunyi sangat kuat tuk telinga baby terima sis. begitu juga tuk ibu mengandung boleh effect pada pendengaran janin.

Tak sesuai la. Sebab tempat bising. Mengganggu baby. Baby boleh terkejut. Tak elok. Jantung baby jadi laju nanti. Lagi satu, sekarangkan masih ada covid. Jadi elakkan ya.

xsesuai.. sound sistem wayang kuat pendengaran, penglihatan baby masih fragile.. kalau rasa nk tgk wayang tinggal la byr dekat pengasuh ke apa ke.. xyah la bawak baby.