Bersihkn kotoran kucing

Hai ibu2, sy dh 32w 1d today, tp td kucing sy muntah sy pula seorang kat rmah, trpaksa sy brsihkn muntah dy tu, tak apa ke? Sbb kita kn tk boleh brsihkn kotoran kucing 😓 takut, tp harap2 baby ok, sy brsihkn pakai mop tp ttap jg rasa takut 🥺 bantu jawab ibu2 yg mna prnh ada pngalaman mcm sy, tp sekali ni ja sy brsihkn sbb sy seorang kat rmah, klu sy tk brsihkn nnti anak smpai dy main pula muntah tu 🫠 tlg jawab ya ibu2, tq 🤗 #ingintahu

2 Balas

boleh je takde masalah, kalau risau pasal toxo virus bukan sekadar dari najis haiwan je, raw meat, undercooked meat pun boleh ada toxo virus tu. contoh kalau dari najis haiwan, haiwan kita bela indoor tapi memang makan raw meat / undercooked meat, so boleh jadi ada virus dekat najis dia. dia merebak dari tangan kita yang direct pegang najis / badan kucing yang ada najis tanpa kita tahu lepastu terus guna tangan yang sama pegang makanan and makan. tapi kalau kita lepas buat kerja, cuci tangan bersih bersih guna sabun, takde masalah pun. cuma extra careful dalam buat apa apa perkara, make sure tangan sentiasa bersih, cuci dengan sabun sebelum makan. makanan pastikan masak betul betul, jangan undercooked / raw ok.

4w ago

Ok tq sis

Kena guna sarung tangan, mask. Mandi terus. Kena lebih berhati-hati drpd kebiasaan

4w ago

Sama