Menunggu hari

Hai ibu2 semua..actually saya nak mintak semangat la dari ibu2 yang kuat.. Saya sekarang tengah preggy dah cukup 9 bulan. Due date 29hb/6 ni.. Saya risau baby taknak keluar2 lagi ni, kalau 28hb ni baby masih tak keluar lagi, 29hb saya kena serah diri dekat hospital dan semestinya saya kena paksa beranak kan with induce. Saya takut sebab tengok ramai cakap induce sakit, dan ada tu induce tp jalan tak bukak2 lagi sebab baby taknak keluar lagi. Kebanyakkan saya jumpa orang2 mcam tu di sekeliling saya bila induce ja mesti kesudahannya czer sebab jalan taknak bukak. Tkut nya Ya Allah..Saya jadik takut sebab ni first baby saya dan takde pengalaman lagi..makin nak dekat dengan 29hb tu makin takut jadiknya, risau stress pulak mmanjang 😌🤧😭 Harapnya baby nak keluar la sebelum 29hb ni ☹️🤧 #pleasehelp #firstmom #firstbaby #dilemabumil

21 Balas

sy pon kne induce 2x masa bersalin aritu,anak 1st jugak..sbb overdue takda langsung tanda bersalin,kena je induce mmg sakit sgt tp jln 2cm bru buka,tahu je kali kedua nk kena induce masuk belon terus tye doktor untuk nk ubat tahan sakit,nurse bg ubat tahan sakit y paling kuat terus sy tertido,dua tiga jam kemudian sy tersedar dr tido sbb sakit sgt n minta husband panggilkan nurse (dan2 waktu melawat),nurse check time tu jgk air ketuban pecah n jln da bukak sampai masa nk meneran,kelam kabut nurse tolak katil dr wad ke labour room berkejar sbb masa tu sy just rasa nk meneran sgt y xboleh tahan..sampai je labour room sempat tukr katil je terus meneran doktor x sempat gunting baby da keluar,husband pon x sempat nk teman masa bersalin..alhamdulillah x kena emergency ceaser..minta Allah permudahkan urusan kita..minta doa suami n semua la..minta suami halalkan n maafkan kita,sy doakan puan dipermudahkan,be positif jgn stress..apa2 pon kita kena redha..

2y ago

kwn sebelah katil dlm wad kena procedur yang sama dgn sy tp effect dia berbeza dgn sy,setiap org berbeza2 kesan dia,sy walaupun induce kali pertama yang masukkan ubat sakit sgt tp kali kedua kne induce sakit xboleh nk tahan da tp sekejap je dah bersalin,kalau xtahan sgt boleh je minta ubat tahan sakit nanti..

Assalamualaikum sis . Sis tgh pregnant anak sulung ke ? Sy dulu bersalin anak sulung . Sy induce . Bgi sy induce tak lah seteruk mcm yg org crta , bila sy baca pngalaman org saya jdi takot sgt smpai nges bila dgr nk kena induce.Bagi saya, Bila ank sulung , kemudian kita xpnh rasa sakit bersalin yg natural tu mcm mna berbanding induce . Sis anggap je induce tu sakit mcm natural bersalin ja . Sy induce terus rasa sakit , then terus bersalin . Tak teruk mcm org crta pun sis . Jgn terlalu bnyak baca benda yg menakutkan kita . Induce ke x induce ke tetap sakit nk bersalin . Lain org lain sakitnya . Kita bnyakkan doa Allah permudahkan kita . Selamat lahirkan bby kita . Sya doakan sis cpt melahirkan bby . Dan dipermudahkan segalanya untuk sis . Untuk sy dan untuk semua ibu2 .

2y ago

Terima kasih dengan komen yang menenangkan saya jugak. Due on 2/7 tapi saya pun nervous jugak baby takbagi tanda nak keluar lagi 😌

Saya baru bersalin 17hb haritu. First time kena induce. Anak kedua, sbb gdm. Saya induce pukul 2 ptg. Dlm pukul 10 mlm baru start rasa sakit. Sblum tu punya la relax, nurse siap tegur 'waah lps induce pun boleh lagi jln melenggang eh' 😂 sakit dia mmg sakit dari natural contraction, tpi tak lama sakitnya. Pukul 4 pagi saya selamat bersalin ☺️ so dlm 6 jam je saya tahan contraction. Masatu dh tak tahan sgt, rasa mcm nk terberak. Pergi kt nurse nk mintak painkiller. Sekali nurse check bukaan dh 7cm. Terus kena tolak ke labor room. Dlm 10 minit je push, keluar lah baby. Alhamdulillah ☺️

Setiap kelahiran pasti ibu rasa takut bila nak tiba due date sebab setiao kelahiran tak sama pengalaman. Sis berdoa byk, sblm ke hosp cuba gi klinik scan kedudukan anak tgk jalan dah buka ke belum. Byk berjalan, squat dan berdoa. Tunggu masa sblm nak serahkan diri, sbb kadang masanye tak accurate. Mmg perlu lalui, saya pun sdg takut baru masuk 31 week. Tak tahu mcm mana nanti. Tabahkan hati dan jgn stress urself. If streas lg sukar jalan nak buka sbb badan kita jadi keras. Jz relax and wait fr it. Insha allah allah akan permudahkan bg setiap ibu dan anak.

adik jgn give up.. sy anak ke dua... dua kali induce tak bukak jalan... dn sy cuba jalan dalam wad... kerap.. sampai ade masa tgh jalan rasa contraction.. hahaha.. terus kepit kaki.. its okie sebab sy jalan laluan yg ada nurse.. sebenarnya derang keep eye on you tau... bila dah cam.. nurse akan tanya are you okay?.. so kalau boleh jalan teruskan.. selalu contraction tak lama.. sekejap.. unless nak dekat bersalin kerap.. so jgn give up.. doa dan bykkan berjalan na

in shaa Allah semua akan okay, doa banyak2 mintak yang baik2 sebolehnya elakkan berfikiran negative. saya percaya pada mindset labour tp mcm mana pun Allah jugak yang berhak menentukan, perancang Allah adalah sebaik baiknya. apa cara sekali pun kita melahirkan anak, itu adalah yang terbaik buat kita dan anak. memang sakit tapi sakit yang berbaloi, pengorbanan kita melahirkan anak kan. semoga urusan mommy dipermudahkan in shaa Allah

bismillah je sis sya pun due date 30/6 ni tpi kne serah diri 25/6 "induce" tpi sya tk pikir pun rasa sakit nya nnti mcm mne berserah je dgn Allah sis pikir nak jumpe anak je 😊ni pun ank first .. jgn lupe mintak doa dri mak abah keluarga semua mintak sokongan dri suami jga 😊 saya doa kan sis semoga di permudah kan urusan nya ☺️ take care ye sis pikir nak jumpe ank je sis jgn pikir skit nya 💪 semngat ye

2y ago

aaaminn tq sis

banyakkan berjalan sis.. naik turun tangga.. jalan itik.. buat senaman untuk mudah bukaan laluan.. jgn fikir sgt.. doa je semoga dipermudahkan.. bg sy lain org lain cara untuk tolerate sakit tu.. mungkin sakit sgt bg org lain tp mana tahu kalau Allah nk permudahkan untuk bhgian sis.. fikir positive je.. mcm sy next month due.. tp fikir positive je..semoga dipermudahkan bersalin nnti..

sy kena induce Jan hritu sbb ketuban kurang.. first mom n first baby jugak.. ntahlaa x terpikir plak sbelum tu psal induce ni.. sakit la skit time melayan contraction tu, nama pun contraction mesti la sakit 😅😅, lpas 6jam dah bukaan 5cm trus bersalin.. baca la ila hailla anta subhanaka inni kuntu minazolimin berjuta kali je.. insya allah dipermudahkan

Hi! Saya pun due date 30hb/6 ni. Masih tak ada tanda tanda nak bersalin. Berat baby dah 3.3kg. Saya pun tertanya-tanya baby taknak keluar ke. Sebab takde experience, first baby juga. Apa apa pun kita serah segalanya pada Allah s.w.t. InsyaAllah Semoga dipermudahkan segala urusan kita bersalin dengan mudah dan normal amin amin 🤍🤲🏻