Anak tak kunyah #8bulan

Hai ibu2 saya 1st mak.Anak 8 bulan dah dan gigi 2 batang. Tak apa ka kalau anak tak pandai kunyah . Makan telan2. Makanan separuh kasar. Bila bagi jenis makaroni dia akan gangging. Saya mak cepat panic teringin nak anak belajar makan sendiri. Normal ka dan tak apa ka kita teruskan suap dan blend kasar.

3 Balas

Ada bagi finger food Kat Dia? Normal Kalau baby gag. Monitor saja, unless chocking bunyi wisel, tu you kena alert. Mcm baby i, Dia xpandai jgk kunyah, kadang telan terus smpai nk gag, Bila Dia gag tu, Dia menguap terus hilang gag. So train Dia, I bnyk bagi snacking buah,biskut. Steam batang saderi or carrot yg sng Dia pegang. Sambil u suap Dia, biar Dia gigit2 finger food Dia, place food on plate Dia jgk. Biar messy play.Nnty lama2 Dia akan biasa mkn n suap sndri.

awal2 mmg mcm tu, nnt lama2 dia pandai.. asalkan selalu bg finger food, dan monitor masa dia makan tu.. salah 2 cara saya train anak mengunyah, saya bagi timun untuk dia kemam2, bagi mangga sumbat dlm bekas puting buah tu, jd ala2 aiskrim dan anak gigit2..

Takpe asalkan monitor. Lama2 nnt dia reti