36 minggu 5 hari

Hai ibu2 & mommy to be, normal ke rasa ni like baby sangat kurang gerak, tp ada la kick nya. Cuma kena pujuk2 dulu baru gerak. Sy ada alat fetal doppler tu, bila risau tk gerak terus sy akan check heartbeat. And semuanya normal cuma nak rasa dia gerak tu je susah, kena goncang ketuk2 perut baru la dia nak gerak. Normal ke semua ni? Sebab ada yg kata sbb baby dh penuh so susah nak gerak. Dah tu cane nak kira sampai 10kick kalau gitu 😩 #firsttiimemom #firstbaby #36w #36w5d ##ingintahu

2 Balas

normal dan x normal pun bole. mcm sye same jgak skrg. 35w da, mmg baby kurang gerak masa2 tertentu, tp cukup 10gerak tu. bile baby x gerak sgt mmg sye tekan2 perut (sbb baby sye die ade 1 location die suke ade 😂 so tau tu die la situ) bile sye tekan2 ke gegar2 sikit die mmg gerak kick sye balik lepas tu diam. sye ok je kalau camtu sbb ade tindak balas mean die ok tu cume biasa 34w ke atas mmg baby byk tido. tp anak sye ade pattern die. pg2 subuh smpai tghhari byk gerak, tghari ke ptg senyap.. mlm lepas maghrib berzumba senget2 perut sye.. benda normal selagi ade tindak balas bile kite tekan ke minum sejuk / manis tp kalau da buat mcm2 baby x gerak jgak then kena gi hospital.. ni anak no 2 sye.. dlu ank 1st sye penah warded baby kurang gerak.. mcm sye kate, xde tindak balas mmg kena gi hospital. masa tu bln puasa, sye da 34w. sye puasa masa tu, tp sye da berbuka half day sbb penat, sye perhati lepas berbuka tu baby kurang gerak tp since belum ptg sye biarkn dlu dan sye minum sejuk manis semua la tekan gegar semua tp xde tindak balas baby. so lepas maghrib sye gi PAC.. cek ctg semua, elok baby gerak kick semua 😒😏 geram juga tp xpe la da gi tu kan, tp sye tetap warded 2hari utk pantau sbb sye gdm on ubat (sbb gi mlm lan kena cek 24jam, da 24jam mlm xle discharge lak) ... sis pun ade doppler jadi kalau sis rasa x sedap hati jgak, pergi la PAC tu. tp mmg baby da hujung2 ni kurang gerak.. tp kalau x cukup 10gerak tu gi la hospital ya sbb risau ape2 jadi..

Boleh ke klinik minta pndapat / surat utk dia refer hosp sbb kalau awk terus ke hosp tkde surat takut lama