Tips anak tido lena

Hai ibu2. Macam mana nak bagi baby tido lena waktu siang tanpa buai ye? Kalau siang die tido sekejap2. Kadang 10-15 minit je sekali tido. Nanti start pukul 1,2 petang die akan start meragam sebab tak cukup tido. Lepas tu boleh share tak macam mana ibu2 tidokan anak? Biarkan die tido sendiri ke atau tepuk2 bagi lena? Baby umur 2 bulan☺️#SeriusTanya #ingintahu #anaktidurlena

7 Balas

maaf kalau boleh stop pakai buai jangan biasakan nnti terbiasa susah sendiri sis, alhamdulillah masih 2 Bulan boleh stop cepat,baby biar terlentang xpayah tepuk kalau nak bagi tidur kalau tepuk nnti terbiasa harii2 tidur kena tepuk.biar je jangan buat apa2 just bagi terlentang kalau nak tidur dia tidur sendiri.kalau nak paksa dia tidur bagi dia penat/kenyang.anak saya dua org saya biasa biarkan jadi xda menyusahkan saya atau org lain yg Jaga .buai ni saya Ada mertua suruh pakai Aku xsuka SBB nnti nak kena goyang2 dodoi alhamdulillah anak saya pun xsuka buai maka dibuang, sma MCM puting ke jangan bagi dukung pun jangan biasakan.kita tengok je kalau nangis cek kembung ke laparke kalau xda peluk je nyanyi atau selawat jangan dukung kecuali semua xberkenan baru dukung selagi bole elak elakkan,lagi satu biasakan Ada suara2 time baby tidur atau tak supaya senang Jaga malam kalau xbiasakan sikit2 bangun kalau Ada bunyi bila malam, anak saya bunyi mercun pun xbangun SBB biasakan dengar suara bising2 .

2 bulan perlu tepuk2 dodoi..sbb hormon tidur dia belum stabil. so parents yg jaga waktu tidur dia. awk xbuat, bby akn celik, menangis meragam. mcm sy bila nmpk cue mengantuk, sy bedung, buat teknik cuddle cure utk tidurkn bby. dlm stgh jam atau bila bby dh lena, sy letak bawah. dptlah bby tidur dlm sejam cmtu. sy ada bg bby tidur buai juga. tp bila malam, sy bawa bby tidur bawah. now bby nk msuk 5 bln. dan alhamdulillah bby xde mslh utk tidur bwh even ada tidur buai

Baby kita sebaya. Saya pun tgh hadapi. Hari tu saya ada terbaca artikel kat apps ni baby umur 2 bulan pola tidur baby tak macam sebelum ni. Dia berubah. Siang tidur kejap 1-2 jam, malam tidur lama. Kena bedung dulu then dodoikan sebab nb tak pandai lagi nak tidur sendiri. Kalau baby taknak tidur takpe, main dulu dgn dia. Bila baby nak tidur/ngantuk, kenalpasti cue untuk tidurkan bagi elak dia meragam/ overtired

waktu umur2 mcm nie slain dr buai, sye dodoi baby kt tgn.. memg baby tdo kt lengan dlu ble da btol2 lelap bru transfer ke katil pastu letak bntal kiri kanan.. anak sye x ske bedung so memg x bedung la.. klu tdo smbil tepuk2 kt katil, kne try n error.. kdg jd, kdg mkin kuat baby nanges..

sye start bg baby tido buai masa dia umur 4bulan lebih sbb die akan tido skjap2 so susah sye nk buat kerja rumah. masa dia umur 2bulan tu sye bedung n tepuk2 dia. lpstu sendalkan dgn bantal. bg dia kenyang btul2, nnt lama la dia tido.

sis kne tdo skali ngn ank smbil nenen. dia nk nyonyot tu