Baby tk berak

Hai ibu2.. baby 3bulan lebih... fully breastfeeding.. haritu dekat seminggu tk berak.. pastu hari ke -8 nmpk la dia berak tapi tk bnyk... pastu ni tk berak lagi... adakah sbb dari pemakanan ibu baby susah berak.. suami kata sy ni kurang minum air masak, tu yg baby pun susah berak.. kadang sedih.. marah... ibu yg menyusu ni dipersalahkn.. salah sy ke yg tk jaga pemakanan menjadi punca baby tk berak? #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing #cry🥹 #firstmom #ingintahu

5 Balas

Saya baby dah nak masuk 3months kadang dia x berak sehari pastu esok harinya berak then tengok lah poo dia ok ke tak nampak normal je tak sembelit je apa . So tu normal kot unless kalau nampak ada benda yg x normal ke apa. Sbb saya fikir baby breastfeed je takkan lah boleh sembelit ke apa kan. Kadang terfikir jugak sbb saya tak jaga makan ke smpai ada time dia tak berak langsung dlm sehari tu. Tapi lama lama benda tu normal mmg ada time dia x berak sehari then after that normal balik. And saya pun ada ternampak baby bf ni normal x berak dlm 1week

Sy full bf mom anak baru masuk 3 bln. So far anak sy hari hari berak, cuma 1-2x siang, 1x tgh malam. Tak pernah lg seminggu straight tak berak so nk cerita punca tu x sure. Saya pernah tnya doctor masa c/up baby full bf x berak berapa lama consider normal, then doc cakap 7-14 hari. kalau lebih kena pi check. bkn salah ibu ya… keep calm.. jgn stress 🥰

Ya normal. Saya pun fully bf baby, baby sekarang 2bulan lebih. Sekarang baby saya mmg berak jarang2, paling lama seminggu (hari ke 8 baru berak), dan selalunya bila dia berak tu mmg banyak kadang sampai bocor. As long as perut baby tak kembung, baby tak meragam. Should be ok. Kita cuba juga urut perut dia, dan buat senaman basikal.

hi, sy pn full bf mom jgk. setahu sy, baby tak berak seminggu tu normal. baby sy skarang 3bln lebih berak selang sehari skali. tp kalau berak memang banyak smpai bocor. kadang geram jgk sbb orng kata disebabkan pemakanan kita. mkn benda masam pn tak boleh sbb orng kata takut baby cirit. sy sampai stress tkleh makan apa yg sy nak

Pernah baca yg anak fully bf ni tak berak 1 atau 2 minggu still normal sbb susu ibu ni senang anak nak hadam. Tp pastikan perut anak x kembung dan pastikan anak kerap kentut.. Kena usaha jg nak jaga makan, sbb apa yg kita makan tulah yg baby akan serap dalam susu.. X pasti la, tnggu pendapat org lain jg