Jadual makan baby

Hai ibu. Sy first mom. Nak tnya, kalau baby dah masuk 7 bulan, wajib beri sarapan ke. Kalau minum susu je ok? Skg baby makan dua kali sehari plus 1 time snack petang.. #advicepls #ingintahu

7 Balas

ank sye 7m 3meal 2snack. lagi2 waktu pagi, sye mmg wajib kn anak breakfast. sbb sye sendiri pon jenis manusia yg makan sarapan pagi plus selalunya bila bangun tido mmg anak sye akan lapar. normally sye akn bagi light breakfast je. mcm pancake, lempeng, waffle, homemade nugget, potato stick. kalau sye terlebih rajin, sye masak kn die nasi lemak baby version. kalau malas sgt, sye buat oat + buah. xnk bagi bubur wktu pagi pon xde mslh. buat je finger food utk baby lps tu frozen kn. pagi nnti masuk kn dlm air fryer or goreng atas pan.

12mo ago

Kalau dah mkn 3 kali sehari, susu sis bagi ikut demand baby ke? Perlu tak jarakkan masa nk bagi susu.. Contoh bagi susu jarak sejam selepas dah sarapan, lunch, n dinner.

Breakfast tu penting dear. Kena ajar makan 3 kali sehari and ada snacking time jugak. Dulu anak kakak i, dia tak buatkan breakfast, kdg2 je pastu most of the time bagi susu. Sekarang anak dia dah 5 tahun. Sangat2 picky eater. Tak sure ada kaitan atau tak, just sharing based on apa yang my sister punya case la

Yup, breakfast tu wajib. Breakfast membantu dalam kenaikan berat badan baby. Nak lebih info awak boleh follow happybabyfoodmalaysia. Jadual makan baby awak dah okay. Kiranya ada breakfast, lunch, and snack(ini boleh dikira sebagai dinner baby).

12mo ago

setuju dgn komen puan ni.

breakfast mmg wajib..elok untk pmbesaran bby..tmbh kenaikan berat bdn juga...elok juga dgn otak bby...klau bby dh start mkn,susu dh jd no 2... susu bkn keutamaan lg

Penting, bgs utk pembesaran baby.. 7bulan dah boleh 3 kali makan utama 2x snack..

yes. boleh biasakan dari awal.

pagi tu elok breakfast