Cuti Bersalin untuk balik kampung

Hai ibu ibu semua, saya nak tny pendapat dari ibu semua. Saya bercadang nak bersalin di kampung rumah mak ayah tp masih keliru utk apply cuti balik kampung. Sy skrg menetap di johor, dan kampung saya di terengganu. Pada pendapat ibu ibu semua bila yea minggu sesuai utk saya balik kesana. Skrg saya dh 30 weeks. Due may (hari raya pertama) #ingintahu #firstbaby #jangandibully #1stimemom #advicepls

1 Balas

Pada pendapat saya, sesuai bercuti mulai weeks 37. Dulu saya pun ambil cuti on 37 weeks. Ingatkan nak 2 minggu rehat kerja sebelum due date. Tengok2 1st day AL dah terus bersalin. Air ketuban saya tiba2 pecah. Kalau cuti ada banyak, lebih awal pun boleh. Cumanya, setiap ibu tu pengalaman bersalin dia berbeza. Macam saya, bersalin before due date. Kawan2 sekerja saya, ada yang over due date. Semua anak 1st. Jadi susah nak jangka sebenarnya bila masa sesuai nak cuti sebelum bersalin. Kalau masih banyak cuti, tak salah ambil cuti awal2 ?