Period tak normal

Hai. Bulan ni kira dah 10 bulan usia anak. To period sy jadi pelik pulak. Lepas berpantang bulan 11 tahun lepas sy cucuk depo tapi tak sambung utk cucuk semula sbb tk serasi dengan badan. Period sy 2 bulan + hari2 sy sakit kepala. Doc tak sarankan dia suruh makan pil. Tapi sy decide utk rancang dgn kondom. Cuma smpai skrg period sy dtg secara on off. Dalm 4 hari berdarah kmudian stop tiba2 muncul smua di hari ke 7 kemudian stop dan muncul kmbali slpas 2-3 hari. Sy risau sgt. Ada time darah mcm spotting coklat ada time macam darah fresh. Adakah ini normal atau sbb hormon masih haywired ? Sy nak jumpa doktor tp takut #bantujawab #periodberpanjangan

2 Balas

kenapa talut jumpa doktor? 😅 jumpa je sis, ada apa2 dia boleh check. dia tak boleh marah pun sebab awak tak sambung cucuk depo atau tak makan pil perancang. awak nak merancang mcm mana tu hak awak, jangan risau. saya dari anak first memang rancang sendiri, bila nurse/doktor tanya memang jujur je cakap nak rancang sendiri, diorang okay je.

setahu sye, kalau org yg pkai perancang ni lps dia stop hormon mmg kacau. brapa lama tu bergantung jgk. nnt lama2 hormon akan stabil balik