Nk mntk share

Hai boleh tk nak mintak share makanan ap yg korang mkn untuk awal kehamilan #6week #first baby selain acid folic ya😊 tqqq🌹

9 Balas

Utk trimester pertama, just makan folic acid saja. Dh masuk trimester kedua, folic acid sahaja tidak memadai. Doc akn bg ubat yg ada vit2 lain. Contohnya: Zincofer/Maltofer/Blackmores beserta Calcium. Mcm sy trimester pertama mkn folic acid appeton beli sendiri kt farmasi. Trimester kedua sy dh start makan blackmores pregnancy tu. Lepas pergi klinik doc bagi Zincofer calcium. So sampai dh trimester ketiga ambik dua ni je.

Sy mkn suppelement blackmores yg ni. Tablet kalsium pun sy amek jgk sbb sy tak boleh minum susu, ada masalah lactose intolerance (alahan susu).. Sis boleh try, setakat ni sy mkn 2 jenis suppelement ni dgn Obimin (klinik bekalkan) Alhamdulillah bacaan darah merah tak pernah bawah 11 walaupun sy Thalassemia carrier dan HbE trait carrier..

2y ago

Kalau mkn ni tak perlu folic acid lg, dah ada dlm supplement blackmores yg ni..

Sy makan selagi sesuai dgn keadaan diri dan tak memudaratkan kesihatan. Cuma setiap pagi sy amalkan minum air susu kambing. Beli yg sachet tu pon xpa. Sy kena jaga mkn sbb ada gastrik yg sgt teruk. Air kosong jgn lupa ya.

Sayamkn folic asid, then sehri 1 buah, mcm awal2 hrtu seminggu pisang seminggu strawberry, dlm seminggu tu ada dlm 2x mkn dried apricot, susu minum yg hl tp kejap je, sbb dh start alah, xlalu susu

sy trim 1 mkn bcomplex shaklee dgn blackmores kalsium + vit b.. esok tepat 14w bru ade kesempatan nk g kk bukak buku pink. lps dpt vit kk nti sy akn fokus mkn vit kk je

kalau xde alahan sangat, makan je makanan yg sihat2 😊 buah , sayur, susu. balance meal setiap hari. Kurma, kekacang dan kismis

sy amalkn ostemarix shaklee. bila buay buku pink, doc pun tnya ada mkn vit apa. dia suh teruskan je

saya makan yg ni .. include semua skli vitamin + asid folic ..

Saya pun nak tau jugak. First experience ☺️