Gastric - gaviscon pink

Hai boleh tahu sape2 pernah minum gaviscon pink tu semasa mengandung? Ada apa2 effect x elok ke lepas minum tu? Saya start 31week haritu dah start rasa mcm gastrik/pedih ulu hati.. panas dada bila baring.. rasa nk muntah kalau baring selepas makan.. doktor ada bagi ubat angin kunyah tu.. tp mcm xde kesan.. saya tanya nk makan gaviscon boleh ke, doktor kata xde kajian lagi mengatakan gaviscon tu selamat utk pregnancy.. tapi tengok post orang lain ramai yg minum gaviscon ye.. saranan dari doktor ke? Kalau takde apa2 kesan dekat baby macam nak try..

6 Balas

betul saya dah 33minggu ni bila makan je rasa pedih ulu hati terasa nak muntah balik..saya penah tnya doktor ada ckp boleh saya pun xthu sgt tpi saya cuba je alhamdulilah setakat ni ok je..saya amik gaviscon pepermint bila makan trus angin lega..insyallah mudah2 xad effect kt baby..ibu2 yg kena mcm saya je tahu peritnya mcm mana..semoga ibu2 semua kuat yaa..

Saranan doktor berbeza kepada setiap preggy mommies. Even gaviscon pink tu pharmacists claim safe for pregnant moms, tp itu secara general. Consult your doctor/nurse first since dorang yg tahu tahap kesihatan kita. Mcm i high risk pregnancy, tak boleh consume meds/supplements sesuka hati padahal kawan2 lain yg pregnant doctor dorang bagi je green light.

sy bnyk minum gaviscon pink tu masa 28weeks sbb asik tak boleh tidur gastric + pedih ulu hati. lepas minum baru boleh lega. skrg dah 33weeks, baby setakat ni takde apa masalah. sis try mintak 2nd opinion kat dokter lain. suffer kalau tak tido, esoknya nk kena kerja juga/uruskan rumah/etc..sblm tu sy ada makan ubat lain tp tak jalan

saya mmg dh tanya gynea and doc saya kata ok je gaviscon.cuma saya cuba xmkn selalu sbb xnk bergantung pada gaviscon je.so, control diet, jgn mkn mlm lambat, elak makan pedas & berempah.jgn mkn lambat sampai masuk angin.

Saya pon ada symptom yg sama then g pharmacy Dyowg x suggest yg pink tu sbb xok untuk baby....original(pepermint) xpe then after makan tu ok dah xde rsa pedih ulu hati

Klau guna brand *gascovid advance* dah ade kajian utk pregnant women, boleh tengok dkat description dkat kotak botol tu